Direct naar artikelinhoud

Volleyballers winnen ook tweede duel op EK

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede duel in de groepsfase van het EK gewonnen. Na Tsjechië versloeg Oranje zaterdag in Sofia ook Duitsland. Dat vergde na een achterstand van 1-2 vijf sets: 3-2 (17-25 25-23 22-25 25-21 15-13). Het beslissende punt was te danken aan een geslaagde aanvraag van een 'video-challenge', waarin een Duitse netfout werd geconstateerd.

Aanvoerder Yannick van Harskamp temidden van Rob Bontje (L) en Jeroen Rauwerdink (R) tijdens de training van het Nederlands mannenvolleybalteamBeeld anp

Dick Kooy was aanvallend de opmerkelijkste speler in de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen. De passer-loper, ook sterk in de passing, droeg liefst 28 punten bij aan het totaal. Jeroen Rauwerdink (12), Kay van Dijk en Niels Klapwijk (beiden 8) bleven duidelijk bij hem achter.

Vermeulen begon met zijn vertrouwde basis maar zag het in de eerste set na een hoopgevend begin mis gaan. De servicedruk liet te wensen over en er werden ook te veel fouten gemaakt. In de tweede ging het beter, aan de hand van Kooy. De opleving hield niet stand, maar kwam in de vierde set terug. Onder meer door de wissels. Yannick van Harskamp verving Nimir Abdelaziz als spelverdeler en deed zijn werk uitstekend. Klapwijk, Thomas Koelewijn en Bas van Bemmelen grepen hun kans ook.

Nederland speelt zondag nog tegen Bulgarije. De winnaar van de poule gaat door naar de kwartfinale, de nummers twee en drie spelen een tussenronde. De Belg Vital Heynen, die als coach 'die Mannschaft' onder zijn hoede heeft, liet al voor aanvang weten dat hij een aantal bepalende spelers rust zou gunnen om een eventuele confrontatie met wereldkampioen Polen in de kwartfinale uit de weg te gaan. Dan mag het niet misgaan tegen de Tsjechen. Verlies betekent naar huis.

Verslag

Volleyballers winnen eerste EK-wedstrijd van Tsjechië