Direct naar artikelinhoud

Anne Hettinga vertrekt bij Heerenveen na dreigementen fans

De machtsstrijd bij voetbalclub Heerenveen heeft zaterdag een opvallende wending gekregen. Voorzitter Anne Hettinga van het stichtingsbestuur besloot zijn functie per direct neer te leggen. Hettinga lag bij een deel van de Friese aanhang zwaar onder vuur. Hij werd eerder in de week in zijn woonplaats Sneek zelfs bedreigd door boze fans van de eredivisieclub.

Anne HettingaBeeld anp

'Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur', meldde Hettinga in een verklaring. 'Dit besluit is genomen in overleg met de betrokken verantwoordelijken voor veiligheid.'

Een voor zaterdagochtend geplande aandeelhoudersvergadering bij Heerenveen werd op het laatste moment geschrapt. Enige agendapunt was het ontslag van het dagelijks bestuur onder leiding van voorzitter Jelko van der Wiel, die lijnrecht tegenover het stichtingsbestuur van Hettinga staat.

Foppe de Haan wil helpen

Clubicoon Foppe de Haan had zich eerder deze zaterdag aangeboden als bemiddelaar in het conflict binnen het bestuur van sc Heerenveen. De oud-trainer voelt een verantwoordelijkheid, zei hij. 'Ik heb me er tot dusver niet mee bemoeid, dat is mijn taak niet, maar dat zou ik wel graag willen', zei De Haan in het radioprogramma Spijkers met Koppen.

Een aandeelhoudersvergadering die voor zaterdag stond gepland is vrijdag op het laatste moment geschrapt. De Haan vertelde dat hij met erevoorzitter Riemer van der Velde een gesprek had aangevraagd voorafgaand aan de vergadering.

'Er is een hoop gedoe en dat is heel vervelend. Ik vind dat dingen moeten worden uitgesproken en als dat niet lukt moet er een interim-bestuur komen. Het zal daar wel op uitdraaien', voorspelde de 72-jarige Fries.

Foppe de Haan wil als bemiddelaar optreden in Heerenveen.Beeld anp

Chinese investeerder

Het bestuur van Heerenveen is in een crisis verwikkeld geraakt. Voorzitter Jelko van der Wiel zei woensdag tegen de NOS dat een deel van het bestuur achter de rug van andere bestuurders om handelt.

Hij zei dat naar aanleiding van het nieuws dat een Chinese investeerder zich heeft gemeld bij de Friese eredivisionist. Van der Wiel spreekt niet over Chinezen, maar erkent dat er een partij is genoemd 'die veel voor de club wilde betekenen.'

Van der Wiel hield echter de boot af. 'We hebben navraag gedaan en er werd geadviseerd: ga niet verder met deze mensen. Toen hebben we afgesproken dat we er heel voorzichtig mee omgaan. Het blijkt nu gewoon uit stukken die boven tafel zijn gekomen, dat een aantal mensen binnen het bestuur al maanden met deze mensen in gesprek is geweest. Er zijn dus zaken waar een deel van het bestuur niets van mee krijgt. Dat is eigenlijk triest.'

Crisis

Crisis in Friesland om Chinees geld. Lees hier het hele artikel.

Clubicoon

Foppe de Haan was van 1985 tot 2004 in dienst van sc Heerenveen als trainer van het eerste elftal. Hij leidde de club onder andere naar de Champions League. In de periode daarna trainde hij Jong Oranje. In 2009 keerde De Haan terug bij sc Heerenveen om jeugdtrainers te begeleiden maar vanwege de aanhoudende onrust en verziekte sfeer keerde hij de club in 2013 de rug toe.