Direct naar artikelinhoud

Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen

De gemeente Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen in een voormalig kantoorpand. Dat werd vandaag bekend nadat de gemeente een brief stuurde aan buurtbewoners.

Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen
Beeld ANP

Het oude pand van bouwbedrijf Ballast Nedam aan de Laan van Kronenburg is 20.000 vierkante meter groot en wordt voor een tot drie jaar aangeboden. Het is volgens het COA geschikt omdat er water, elektriciteit, toiletten en keukenvoorzieningen zijn. Het pand is per direct beschikbaar, maar moet nog wel gebruiksklaar worden gemaakt. 

De net aangekomen asielzoekers zullen een aantal weken tot een aantal maanden in het gebouw blijven. Het wordt vooralsnog het enige pand in Amstelveen dat dienst gaat doen als noodopvang.

Het aanbieden van het pand heeft volgens wethouder Herbert Raat twee doelen. De gemeente wil vluchtelingen opvangen, maar ook aan de kaak stellen dat Amstelveen kampt met kantorenleegstand.

De locatie ligt in de buurt van de de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van Schiphol, in een zone waarin vanwege milieu- en geluidsregels geen woningen of scholen mogen komen op plaatsen die bestemd zijn voor kantoren.

Dat is een doorn in het oog voor de gemeente Amstelveen. 'We willen zeggen: hou eens op met die starre regelgeving,' zegt Raat. 'De gebouwen liggen pal naast studentencampus Uilenstede. Veel jongeren en studenten hebben huisvesting nodig. We hopen dat staatssecretaris Wilma Mansveld wordt teruggefloten door het kabinet. Waarom vluchtelingen ergens wel opvangen, en studenten niet?'

Aanstaande maandag wordt er een informatieavond voor buurtbewoners gehouden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie