Direct naar artikelinhoud

Niemand vaker besproken dan Wilders in 10 jaar DWDD

Hoewel politicus Geert Wilders nooit aan tafel zat bij De Wereld Draait Door (DWDD), is hij de meest besproken persoon. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Het Parool. Het tv-programma viert vanavond zijn tienjarig bestaan met een feestelijke uitzending.

Niemand vaker besproken dan Wilders in 10 jaar DWDD
Beeld ANP

'Ik kijk nog liever naar het nieuws op de Saoedi-Arabische televisie dan naar DWDD,' zei Wilders in 2011 over DWDD. Toch staat hij bij de meest besproken personen fier bovenaan, honderd keer werd over hem gesproken.

De Amerikaanse president Barack Obama lijkt meer belangstelling te hebben van de programmamakers van DWDD dan onze eigen premier Mark Rutte. Over Obama werd 62 gesproken en over Rutte 48 keer.

Vanavond sluit DWDD het jubileumjaar groots af. Het programma komt eenmalig vanuit Studio 22 met álle huisbands, comedians, tafeldames en -heren en veel vaste gasten. Het jubileum was reden voor deze krant om alle gasten van tien jaar DWDD in kaart te brengen. Gisteren werd uiteengezet wie er het vaakst gast zijn in het programma.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel meer mannen dan vrouwen aanschuiven aan de beroemde tafel, slechts een vijfde van de gasten is vrouw. Het aantal vrouwen schommelde afgelopen tien jaar rond de twintig procent. Op dat vlak veranderde afgelopen tien jaar weinig.

In tien jaar zijn er ruim 3100 mensen aangeschoven, samen goed voor ruim tienduizend optredens. Toch zijn er elk jaar steeds minder nieuwe mensen aan tafel. Keerde in 2005 slechts 24 procent van de gasten terug, dit jaar was dat al 50 procent. Matthijs van Nieuwkerk vergelijkt zijn vaste gasten met columnisten van kranten. 'Zo hebben wij als dagelijks programma ook een aantal gasten en experts die wij regelmatig uitnodigen om voor ons actualiteiten te duiden.'

'Tot Zover! 10 Jaar DWDD' is vanavond om 21.05 uur te zien bij de VARA op NPO1.

Verantwoording

Op verzoek van Het Parool hebben Nel Ruigrok, Wouter van Atteveldt en Floris de Boer van onderzoeksbureau LJS Nieuwsmonitor 1537 uitzendingen geanalyseerd van De Wereld Draait Door zoals die zijn opgenomen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Hierbij zijn de compilaties niet meegenomen. Wel zijn meegenomen de speciale uitzendingen rondom de verkiezingen. De spin-offs, zoals DWDD University en De zomer draait door zijn buiten het onderzoek gelaten. Niet alleen de gasten aan tafel, maar ook optredens in rubrieken zoals de Jakhalzen zijn meegeteld. De gegevens zoals gevonden op de site van Beeld & Geluid zijn niet geheel compleet en niet op een consistente wijze weergegeven, waardoor een foutmarge van vijf procent bestaat in de gegevens.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie