Direct naar artikelinhoud

Dodental bomaanslag Ankara gestegen naar 86

Het dodental van de bomaanslag bij een treinstation zaterdag in de Turkse hoofdstad Ankara is gestegen naar 86.

Een vrouw wordt geholpen door omstanders na de aanslagBeeld ANP

Ongeveer achttien mensen worden nog geopereerd en 28 slachtoffers liggen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis. Dat meldde de krant Hurriyet op basis van uitspraken van de minister.

De explosie vond plaats op een plek waar een vredesmars op punt van beginnen stond. Aanhangers van Koerdische en pro-Koerdische partijen en organisaties waren bijeen om te protesteren tegen het gewapende conflict tussen Turkije en de strijders van de Koerdische PKK. Volgens de Turkse autoriteiten blies een zelfmoordterrorist zich met een bomgordel op.

Getuigen hebben op de locatie metalen balletjes gevonden, die vaak worden gebruikt in zelfgemaakte explosieven. De aanslag is nog niet opgeëist. Lokale media en getuigen maken melding van een tweede explosie vlak na de aanslag.

Afschuw
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft met afschuw gereageerd op de aanslag in Ankara waarbij zaterdag ten minste 86 mensen om het leven kwamen. 'Het is een afschuwelijke terroristische aanslag op een vreedzaam protest van mensen die zich juist uitspreken tegen het oplaaiende geweld.'

De minister heeft in contact met zijn Turkse ambtgenoot zijn medeleven uitgesproken en de noodzaak van eenheid benadrukt. Volgens Koenders is het zorgelijk dat de stabiliteit zo vlak voor de verkiezingen op deze manier op de proef wordt gesteld. 'Juist in deze periode dient de rust bewaard te worden. Het is van het grootste belang dat alle spelers in Turkije zich verenigen in hun strijd tegen terreur en de eenheid bewaren', aldus Koenders.