Luister naar

Column: Hulpeloze kinderen

Nieuws
Reina Wiskerke Reina Wiskerke
zaterdag 10 oktober 2015 om 03:00

En opeens vindt iedereen dat Rutte zich meer had moeten laten zien deze week, toen de opvang van vluchtelingen voor problemen zorgde. De politieke oppositie ging hierin voorop. Het werd natuurlijk ook een stelling op Radio 1, bij standpunt.nl.. Want ja, Angela Merkel liet zich een uur interviewen voor de televisie. Rutte kon je daarentegen ‘praktisch onzichtbaar’ noemen, niet?

De rol van de minister-president mag best ter discussie staan. Maar met bijna wetenschappelijke precisie wordt gesteld dat Rutte zich op dat specifieke moment en onder die specifieke omstandigheden natuurlijk had moeten laten zien, en daarvan hoor je dan overal in de media een echo. Alsof we er allemaal verontwaardigd over (moeten) zijn. Terwijl het om een samenloop van omstandigheden ging, en om een gevoel dat aangewakkerd kon worden of uitgedoofd.

Je kunt ook zeggen: lekker belangrijk of we Rutte te zien krijgen, er zijn genoeg anderen die noodmaatregelen kunnen treffen. We zijn geen kleine, hulpeloze kinderen, die alleen rustig worden van de aanblik van een vaderlijke minister-president. Kleine kinderen, ja die gun je het vertrouwen dat vaderlijke zorg er onvoorwaardelijk voor ze is. En daarom was het zo treurig wat Nieuwsuur donderdag liet zien: drie vaders die voor televisie willen zeggen dat ze het liefst zo weinig mogelijk of geen kinderalimentatie betalen.

Doordat de overheid een kindgebonden budget geeft voor een kind van gescheiden ouders, zou de elders wonende ouder, meestal de vader, minder of geen kinderalimentatie hoeven te betalen. Nieuwsuur kwam ermee, aan de vooravond van een uitspraak van de Hoge Raad in deze kwestie. ‘Eigenlijk betaalt de samenleving een deel van de kosten van uw dochter’, zei Nieuwsuur tegen een vader. ‘Ja, als je het zo gaat bekijken, klopt dat ook wel een beetje ja’, zei de vader, die het zonder mediatraining moet doen en daardoor meteen van zijn stuk te brengen is. Schutterig vervolgde hij. ‘Aan de ene kant … ben ik er ook niet zo voor … Aan de andere kant: ik werk er ook hard genoeg voor.’ Je zag geen volwassen man meer in hem, geen vader, maar een groot klein kind, jengelend omdat hij het geld kwijt is aan zijn dochtertje, van wie hij allemaal hartjes in de huiskamer heeft hangen. Ooit gaat zij die beelden zien. Wat een treurigheid.

Dezelfde avond zat bij RTL Late Night de Amerikaanse zangeres Dionne Warwick aan tafel. Humberto Tan vroeg hoe de 74-jarige vrouw overeind kon blijven bij al het verdriet in haar leven – onder andere de dood van haar nicht, de aan drugs verslaafde zangeres Whitney Houston. ‘Dat is geloof’, zei Warwick. ‘God heeft een plan met iedereen. En als dat plan volvoerd is, roept Hij ons naar huis.’ Daar viel een aardig gesprek over te voeren, zou je zeggen, maar Nederlandse talkshows doen niet aan ‘God’. Bovendien is Humberto Tan niet op zijn best met Amerikaanse sterren aan tafel, die om de een of andere reden vooral bewonderd moeten worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan Eurovisie Songfestival vanwege deelname Israël

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

David Boogerd: 'Veel van onze gasten zeggen – of ze nou gelovig zijn of niet: ‘De mens is in principe inherent religieus'.’

Achter de schermen bij De Ongelooflijke Podcast: 'Geloof is nog steeds een relevant thema'

De Ongelooflijke Podcast bestaat vijf jaar. De podcast is miljoenen keren beluisterd. Wat is de succesformule van de EO-podcast over ‘geloof in een steeds ongeloviger Nederland’? ‘We voeren gesprekken waar ziel in zit.’

Buwalda: ‘Ik zal mijn vertrouwde geluid laten horen, want dat ben ik. Voor mij hoeft daar niet per se een label op geplakt te worden.’

Matthijn Buwalda in nieuw seizoen Beste Zangers: 'Een fantastisch podium voor mijn liedjes'

Het is écht geen 1 aprilgrap, benadrukt zanger Matthijn Buwalda. Hij is een van de deelnemers in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. ‘Ik hoop dat mijn liedjes op deze manier verder op reis mogen gaan.’

Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.