Lonen stijgen, frisdranken en diesel worden duurder

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel tijdens de persvoorstelling.© EPA

Premier Charles Michel en vicepremier Jan Jambon (N-VA) tijdens de persvoorstelling.© EPA

1 / 2
thumbnail: Vicepremier Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel tijdens de persvoorstelling.
thumbnail: Premier Charles Michel en vicepremier Jan Jambon (N-VA) tijdens de persvoorstelling.

De regering heeft meer uitleg gegeven over het akkoord dat vanochtend vroeg bereikt werd over de begroting en de taxshift. Die zal volgens de regering voor alle inkomens extra koopkracht bieden. Inkomsten worden onder andere gehaald uit een gezondheidstaks op frisdranken. De accijnzen op tabak, alcohol en diesel worden versneld verhoogd, terwijl benzine goedkoper wordt.

kidr

Wat de begroting betreft, kreeg de regering een tegenvaller te verwerken: de fiscale inkomsten blijken 882 miljoen euro lager uit te vallen dan oorspronkelijk geraamd, al bleek dat tekort volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt een stuk lager uit te vallen. Het tekort zou nu grotendeel weggewerkt worden, onder andere door een vervroegde invoering van de kaaimantaks en de verhoogde accijnzen op tabak, diesel en alcohol.

Daarbij gaat de prijs van een pakje van 19 sigaretten van 5,8 naar 5,93 euro. Een pak roltabak van 50 gram stijgt van 6,7 naar 7,4 euro. Een fles wijn van 0,7 liter wordt 17 cent duurder, de prijs van een even grote fles sterke drank stijgt met 2,52 euro. De diesel stijgt voor 50 liter met 2 euro (4 eurocent per liter) in 2016 en 2017 en nog eens met 3 euro (6 eurocent per liter) het jaar erop. Benzine wordt dan weer 4 euro per 50 liter (8 eurocent per liter) goedkoper tegen 2018.

Minister van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt komen verder met een nieuwe gezondheidstaks. Voorlopig geldt die alleen voor frisdranken. In 2016 moet deze taks 50 miljoen euro opleveren.

Peeters: 'Evenwichtige taxshift'

'Ik ben er fier op dat we de grootste fiscale hervorming sinds 1963 hebben doorgevoerd', klonk het bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt over de taxshift. Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) klinkt tevreden. 'De loonlasten dalen drastisch, arbeidsplaatsen met lagere lonen worden fors goedkoper en KMO's kunnen hun eerste werknemers goedkoper aanwerven. Mensen met lage, starters- en middeninkomens en zelfstandigen zien hun netto inkomen fors stijgen', klinkt het in een persbericht.

'Door de taxshift zullen alle lonen stijgen, vooral de lage en middensalarissen', klinkt het bij de regering. Volgens de gegeven cijfers zou dat tegen 2019 concreet betekenen dat:

Iemand met een inkomen van 1.500 euro bruto minimum 140 euro per maandextra krijgt.2.100 euro bruto = minimum 121 euro per maand2.800 euro bruto = minimum 102 euro per maand3.300 euro bruto = minimum 91 euro per maand

Verder zorgt de taxshift voor:

Daling rsz-bijdragen profitsector: 'Tegen 2018 wordt voor geen enkel loon meer dan 25 procent bijdrage betaald. Voor de lonen die al onder de 25 procent zaten daalt de bijdrage met 4 à 5 procent.'Specifieke maatregelen voor de bouwsectorLastenverlagingen non-profitsector: 144,3 miljoen euro in 2016, 239,4 miljoen euro in 2018 en 364,5 miljoen euro in 2020.Geen tweede indexsprong via btw op elektriciteit50 miljoen euro voor sociale correcties: het leefloon stijgt met 2 procent en de minimumpensioenen worden verhoogd.Verlaging sociale bijdragen: KMO's met maximaal 6 werknemers moeten geen sociale bijdragen meer betalen op de eerste werknemer. Zelfstandigen met een eenmanszaak betalen op hun eerste schijf van beroepsinkomsten 20,5 procent sociale bijdragen in plaats van 22 procent.

Oppositie: ‘Ambitie moet blijven om grootste vermogens échte bijdrage te laten leveren’

© BELGA

© pn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

'Dit is een oefening om de begroting te doen kloppen, maar niet de noodzakelijke operatie rechtvaardigheid', reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo op het akkoord van de regering-Michel over de losse eindjes van de taxshift en over de begroting. Calvo hoopt dat de premier deze keer wel open en eerlijk is over alle maatregelen. Oppositiepartij SP.A is tevreden dat de regering met de taxshift de eerste aanwervingen voor zelfstandigen goedkoper maakt, maar is ongerust over de ongelijke verdeling van de lasten en de aangekondigde voordelen.

De aandacht voor zelfstandigen en kleine ondernemingen en de lastenverlaging voor werkenden zijn voor Groen positieve punten. 'De regering-Michel zou echter veel verder moeten gaan. Een echte tax shift met een bijdrage van de grootste vermogens blijft dan ook onze ambitie. Pas dan maak je de belastingen eerlijker. Nu is er enkel een mini-speculatietaks. Michel en zijn ministers zwijgen vandaag de vele facturen en besparingen in de sociale zekerheid dood. Maar ook dat is hun beleid', aldus Calvo.

Zeven op de tien landgenoten denkt nu al dat de tax shift vooral de rijken ten goede komt. Calvo: 'En wat doet de regering? Nog maar eens een fiscale regularisatie van zwart geld. Ik begrijp niet hoe CD&V dit kan steunen. Fiscale fraude is een misdrijf'.

Groen hoopt ook snel duidelijkheid te krijgen over alle maatregelen. 'Over de 100 euro extra heeft regering al van alles gezegd. Eerst was het voor iedereen, dan voor 30%, nu voor de helft van de werknemers. Wat is het nu? Ik hoop dat de premier deze keer meteen eerlijk en transparant werkt', besluit Calvo.

'De inspanningen worden niet gelijk verdeeld'

SP.A-parlementsleden Meryame Kitir en Peter Vanvelthoven hadden liever een lastenverlaging gezien specifiek gericht op de lage lonen. 'Uit alle studies blijkt dat een lastenverlaging de grootste impact heeft als deze focust op lage lonen. Met een verlaging van de lasten met 1 procent voor de lage lonen, creëer je 1 procent jobs. Eenzelfde lastenverlaging voor hogere lonen zorgt slechts voor 0,30 procent nieuwe jobs.'

'De hogere belastingen op consumptie (accijnzen, btw) en facturen komen er snel en onmiddellijk op volle kracht. Maar heeft iemand de cijfers gezien die aantonen dat de beloofde voordelen voor de gezinnen ook in de begroting staan?', vraagt SP.A zich af. 'De belofte van de eerder aangekondigde 100 euro extra voor iedereen die werkt wordt al een eerste keer teruggedraaid, want ze komt er nu maar voor de helft van de mensen en pas tegen het einde van de legislatuur.'

'De inspanningen worden niet eerlijk verdeeld', wijst SP.A ten slotte op de te kleine bijdrage die volgens de partij gevraagd wordt van de grote vermogens. 'De ongelijkheid zal toenemen. Dat is de kracht van verandering van deze regering. Lief voor fraudeurs, de grote vermogens en keihard voor de gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden. We moeten vaststellend dat de regering het signaal van de 100 000 mensen die hun ongerustheid deze week uitten, gewoon naast zich neerlegt.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen