Centraal strafregister loopt 300.000 uitspraken achter

© BELGA

Maar liefst 300.000 vonnissen en arresten die tussen 2007 en eind 2014 werden uitgesproken, zijn niet opgenomen in het centraal strafregister. Dat staat zaterdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Door het ontbreken van die vonnissen en arresten zijn de jongste tien jaar minstens 120.000 recidivisten kunnen ontkomen met een te lichte straf. De rechters wisten immers niet dat ze al veroordeeld waren. Hardleerse overtreders kwamen daardoor weg met opschortingen of lichte straffen met uitstel waar ze volgens de wet geen recht op hadden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft dat de achterstand tegen 2018 weggewerkt is. Zowat 200.000 vonnissen van politierechtbanken zouden via aanpassingen in de computersystemen automatisch overgezet kunnen worden naar het centraal strafregister. Een operatie die toch nog zes maanden in beslag zou nemen. De overige 100.000 rechterlijke uitspraken zullen echter één na één manueel ingevoerd moeten worden. Daarvoor zet Justitie dertig ambtenaren aan het werk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen