Luister naar

Hier gebeurde het: Rechtszaak om een paard uit Azewijn

Nieuws
Willem Bouwman Willem Bouwman
zaterdag 10 oktober 2015 om 03:00
Hier gebeurde het: Rechtszaak om een paard uit Azewijn
Hier gebeurde het: Rechtszaak om een paard uit Azewijn

Azewijn is een dorpje in de Achterhoek, niet ver van de Duitse grens. In september 1914 verkocht een boer uit Azewijn een paard aan een boer die vlak over de grens in Duitsland woonde. Het was een maand na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland met alle macht probeerde neutraal te blijven.

Zo was het streng verboden om goederen naar Duitsland te exporteren die de oorlogvoering ten goede kwamen, zoals steenkolen en levensmiddelen. Ook paarden mochten niet meer naar Duitsland worden uitgevoerd.

Boer Giessen uit Azewijn nam dus een risico toen hij begin september zijn paard verkocht aan boer Lueb uit Klein-Netterden, vlak over de grens in Duitsland. Giessen had daarom één voorwaarde gesteld: Lueb moest zelf maar zien hoe hij het dier in Duitsland kreeg, hij wilde er niets mee te maken hebben.

Dat leek een probleem, want de grens tussen Azewijn en Klein-Netterden werd gevormd door een kanaal, het Grenskanaal, in de omgeving ‘de Geut’ genoemd. Wie de grens wilde passeren, moest een brug over, waar grenswachters iedereen controleerden. Zij zouden zeker niet toestaan dat het paard de grens overging.

Lueb wist er wel raad op. Hij stuurde zijn knecht in de nacht van 7 september naar de weide van boer Giessen om het paard te halen. De knecht leidde het paard naar het kanaal en dreef het paard het water in. Vervolgens wierp hij het touw waarmee hij het paard naar het kanaal had geleid, over het water naar Duits grondgebied, waar boer Lueb klaar stond om het touw op te vangen. Lueb trok het paard aan Duitse zijde de oever op.

Het was een gevaarlijk avontuur, want de douane was waakzaam en schoot met scherp. In 1915 werd een jongen die met spek en reuzel smokkelde, na twee waarschuwingsschoten dodelijk in de buik geraakt.

Boer Lueb liep ook tegen de lamp. Hij moest zich in oktober voor de rechter verantwoorden en kreeg twee maanden gevangenisstraf. Onrecht, vond zijn advocaat: Lueb had niets misdaan, want hij bevond zich op Duits grondgebied en het invoeren van paarden was in Duitsland niet strafbaar. En had de Hoge Raad in 1899 de plaats van het misdrijf niet omschreven als de plaats waar de dader zich tijdens het misdrijf bevond?

De zaak ging door tot aan de Hoge Raad, die nu een andere overweging maakte dan in 1899: boer Lueb bevond zich tijdens het misdrijf weliswaar op Duits grondgebied, maar door aan het touw te trekken, was hij op Nederlands grondgebied werkzaam geweest. Hij had in Nederland een strafbaar feit gepleegd en verdiende zijn gevangenisstraf.

Sinds de zaak van het Azewijnse paard is de plaats van het delict bepalend voor de strafbaarheid, niet de plaats waar de pleger zich bevond. Die zaak is nog altijd relevant: wie vanachter een computer in het buitenland computervirussen of kinderporno verspreidt in Nederland, is net zo strafbaar als wie dat doet in Nederland. En dat is te danken aan het paard uit Azewijn. ?

wat

een grenskanaal

waar

in de Achterhoek, tussen Azewijn (Nederland) en Klein-Netterden (Duitsland)

waarom

hier probeerde een Duitse boer een Nederlands paard te smokkelen, met vergaande juridische gevolgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?