Direct naar artikelinhoud

10 jaar DWDD: wie waren de populairste gasten?

De Wereld Draait Door (DWDD) viert 10 oktober zijn tienjarig bestaan met een feestelijke uitzending. Reden voor Het Parool om alle gasten van tien jaar DWDD in kaart te brengen. Wie waren het vaakst te zien in het televisieprogramma?

en
Matthijs van Nieuwkerk bij de opnames van een special over 10 jaar DWDD.Beeld anp

De top tien van gasten zal weinig verrassen. Nationale brombeer Jan Mulder staat op één, gevolgd door Marc-Marie Huijbregts, die bijna alleen maar aanschoof als tafelheer.

Eerste vrouw op de lijst is Claudia de Breij op plek zeven. De Breij presenteerde van 2006 tot 2008 DWDD op maandag. Tweede vrouw op de lijst is actrice Halina Reijn, op plaats negen. Sowieso zijn vrouwen ver in de minderheid.

Latere ontdekkingen
In tien jaar DWDD was 79 procent van de gasten man. Gezichten die laatste jaren niet meer verschenen zijn onder anderen bioloog Freek Vonk (62, druk met eigen programma's) en de in opspraak geraakte CDA-spindoctor Jack de Vries (19).

Latere ontdekkingen die meteen populair zijn geworden zijn bijvoorbeeld internetjournalist Alexander Klöpping (11) in seizoen 5, en journalist Frénk van der Linden (28) in seizoen 7.

PVV-leider Geert Wilders zat nooit bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel. 'Ik kijk nog liever naar het nieuws op de Saoedi-Arabische televisie dan naar De wereld draait door,' riep hij in 2011. Toch staat Wilders met 22 optredens in deze lijst. Dat heeft hij te danken aan de korte interviews die hij gaf aan de Jakhalzen.

De volledige top 100 (directe link): 

Verantwoording

Op verzoek van Het Parool hebben Nel Ruigrok, Wouter van Atteveldt en Floris de Boer van onderzoeksbureau LJS Nieuwsmonitor 1537 uitzendingen geanalyseerd van De Wereld Draait Door zoals die zijn opgenomen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Hierbij zijn de compilaties niet meegenomen. Wel zijn meegenomen de speciale uitzendingen rondom de verkiezingen. De spin-offs, zoals DWDD University en De Zomer Draait Door zijn buiten het onderzoek gelaten. Niet alleen de gasten aan tafel, maar ook optredens in rubrieken zoals de Jakhalzen zijn meegeteld. De gegevens zoals gevonden op de site van Beeld & Geluid zijn niet geheel compleet en niet op een consistente wijze weergegeven, waardoor een foutmarge van vijf procent bestaat in de gegevens.