Direct naar artikelinhoud

Asielzoekers zwaargewond bij vechtpartij Duitsland

In Duitse vluchtelingenkampen zijn opnieuw groepen asielzoekers slaags met elkaar geraakt. Twee vluchtelingen raakten vrijdag ernstig gewond bij vechtpartijen in Baden-Württemberg. Ook in opvangcentra in Hamburg, Schwerin en Mannheim brak geweld uit. Politieagenten in het Thüringer Ohrdruf werden gemolesteerd toen ze probeerden een van seksueel misbruik verdachte Irakees op te pakken.

Vluchtelingen en migranten wachten op hun registratie in Berlijn. Dit zijn niet de mensen die hebben gevochten.Beeld afp

In Baden-Württemberg gingen volgens de politie zo'n twintig mensen met elkaar op de vuist. Met bezems, pannen en andere voorwerpen gingen ze elkaar te lijf. Twee betrokkenen zijn naar een ziekenhuis gebracht, een derde persoon raakte lichtgewond. Waarover het geschil ging, is onduidelijk.

Op donderdagavond waren in Hamburg-Harburg vluchtelingen uit Eritrea en Irak om onbekende redenen tegen elkaar in opstand gekomen. De politie was met vijftien patrouillewagens in actie gekomen en nam drie mensen voor korte tijd in hechtenis.

Het is niet de eerste keer dat er in Duitsland gevechten ontstaan tussen bewoners van asielzoekerscentra. In de nacht van 30 september raakten zo'n 200 migranten slaags met elkaar in de opvang in Hamburg. Jörg Radeck, baas van de Duitse politiebond, pleitte naar aanleiding daarvan in Die Welt voor een scheiding van de migranten naar geloof.

Twitter bericht wordt geladen...

'1,5 miljoen vluchtelingen'

Deze week meldde de Duitse krant Bild dat de autoriteiten dit jaar 1,5 miljoen vluchtelingen verwachten. Eerdere schattingen gingen uit van 800.000 tot een miljoen vluchtelingen. De krant baseerde zich op een vertrouwelijk overheidsrapport.

De Duitse regering heeft de berichtgeving ontkend.

Volgens Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van Europa bewaakt, zijn sinds begin dit jaar meer dan 600.000 mensen illegaal Europa binnengekomen.

'Wij hebben tot eind september ongeveer 630.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd', aldus directeur Fabrice Leggeri maandag in een interview met de Franse persgroep Ebra. Leggeri spreekt van een ongekende migratiecrisis, volgens hem de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vluchtelingen pleiten voor betere behandeling en snellere asielprocedures in Leipzig.Beeld epa