Luister naar

Tweede Kamer worstelt met een imagoprobleem

Nieuws
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
vrijdag 9 oktober 2015 om 19:41

Politiek Den Haag maakt zich op om te vieren dat de Tweede en Eerste Kamer 200 jaar bestaan.

Politicoloog Remieg Aerts verstoort het feestje op voorhand. ‘Het imago van de Tweede Kamer is niet goed.’

Den Haag

Remieg Aerts, hoogleraar politieke geschiedenis in Nijmegen, presenteerde vrijdag in de oude zaal van de Tweede Kamer het jubileumboek In dit Huis, een werk dat de geschiedenis van deze Kamer over twee eeuwen beschrijft en analyseert. Het is een wetenschappelijk opgezet werk, dus mag Aerts kritisch uitpakken. Met genoegen houdt hij de Tweede Kamer de spiegel voor. De Tweede Kamer staat vooral bekend als wetgevingsfabriek. De nadruk op de ‘output’ maakt dat de Tweede Kamer een praktische inslag heeft. Het accent van de Kamer ligt op het ‘vergader­- en werkkarakter van het parlement’.

Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden, onderstreept dat in hetzelfde boek. ‘Het Nederlandse parlement heeft van oudsher een quasi bestuurlijke inslag, bijna onderdeel van de regering.’ De rol van volksvertegenwoordiging is ‘zwak ontwikkeld’, stelt hij vast.

Aerts denkt dat als gevolg daarvan de Tweede Kamer ‘nooit populair’ is geweest bij het volk. Het idee dat het parlement volksbezit is, leeft niet. Als voorbeeld daarvan noemt hij de jaarlijkse opening van de Staten­ Generaal. Het volk stroomt toe naar Den Haag omdat het Prinsjesdag is en het een glimp wil opvangen van de gouden koets of van andere rituelen die met het koningshuis zijn verbonden.

Kortom, de Tweede Kamer heeft een enorm imagoprobleem. De Tweede Kamer, gaat Aerts nog even verder met zijn verbale geseling, voert ook geen duidelijke regie over wat ze als instituut wil zijn en uitstralen. De profilering zit bij de politieke partijen die het parlement bevolken, en niet bij het instituut als zodanig. Grote voetbalclubs hebben hun eigen museum, de Tweede Kamer niet en dat is raar, vindt Aerts.

Juist dat instituut heeft er de voorbije eeuwen voor gezorgd dat Nederland behoort tot de selecte groep van landen die bestuurlijk het best functioneren. Aerts’ advies aan de jubilerende dames en heren politici is dan ook wat ‘assertiever’ te zijn bij het verdedigen en uitdragen van de eigen waarde als parlement. ‘Juist als kop van Jut belichaamt de Tweede Kamer de nationale gemeenschap en de democratie.’ De geleerde geschiedkundige wil het nog wel even compact samenvatten: ‘De volksvertegenwoordiging is belangrijk en de Tweede Kamer is geen nepparlement.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Israël/Gaza als linkse splijtzwam

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.