Direct naar artikelinhoud

IS voert verrassingsaanval uit op platteland van Aleppo

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben vrijdag een reeks dorpen in de omgeving van de Noord-Syrische stad Aleppo veroverd op rivaliserende rebellengroepen. De verrassingsaanval vond plaats ondanks en mogelijk zelfs dankzij de Russische luchtcampagne tegen vijanden van president Bashar al-Assad.

IS-strijders patrouilleren door de straten van Raqqa.Beeld reuters

IS is Aleppo aan de noordkant nu tot op 2 kilometer genaderd, daar waar regeringstroepen wijken in handen hebben. De beweging zegt vijf dorpen te hebben ingenomen en 'meer dan tien afvalligen' te hebben gedood.

Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten was het de grootste terreinwinst van de extremisten sinds zij eind augustus bij Aleppo een offensief begonnen tegen andere rebellengroepen.

Rusland zegt dat het met zijn luchtaanvallen en vanuit de Kaspische Zee gelanceerde kruisraketten voornamelijk IS bestookt, maar volgens het Observatorium en westerse bronnen richten de Russen zich vooral tegen andere opstandelingen dan IS, waaronder groepen die door het Westen worden gesteund. Het Russische ministerie van Defensie deelde vrijdag mee dat zestig IS-doelen zijn getroffen.

Interview

Nergens in Syrië is het zo veilig als in het kalifaat, weet Zedoun al-Zoubi, een Syrische vluchteling die geregeld teruggaat om zijn landgenoten te helpen.'Er wordt daar nauwelijks gebombardeerd. Niet door de Amerikanen en al helemaal niet door de Russen.' Lees het interview hier.

'IS maakt gebruik van aanvallen'

Een rebellencommandant in het gebied zei tegen persbureau Reuters dat IS 'gebruik heeft gemaakt van de Russische luchtaanvallen' en van het feit dat het Vrije Syrische Leger (FSA) nu alle aandacht nodig heeft voor de strijd rond de westelijke stad Hama, waar het regeringsleger deze week een groot offensief is begonnen. Daardoor zouden de rebellenposities bij Aleppo zijn verzwakt, zodat IS kon oprukken.

Met het deze week geopende offensief tegen opstandelingen in het westen van het land heeft het regeringsleger nog geen enkele terreinwinst geboekt, zo stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 'Het gaat heen en weer', aldus directeur Rami Abdulrahman.

Archiefbeeld van een gebombardeerd Aleppo. Bij de aanslag kwamen honderd mensen om het leven.Beeld Reuters

Iran

Iraanse soldaten nemen deel aan het offensief. 'De Iraniërs staan in het hart van de strijd, krachtig en effectief', zei een regeringsbron tegen Reuters. 'Zeker, ze doen mee.'

Iraanse staatsmedia meldden vrijdag dat een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde in Aleppo is omgekomen. Generaal Hossein Hamedani werd door IS gedood 'bij het uitvoeren van een adviesmissie'. Verdere details werden niet gegeven.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stopt met zijn speciale programma voor het trainen van daartoe geselecteerde Syrische rebellen. Het Pentagon heeft dat vrijdag meegedeeld. Het programma heeft maar een handvol rekruten opgeleverd. In plaats daarvan zullen de leveringen van wapens, munitie en communicatieapparatuur aan opstandelingen worden opgevoerd.

De Amerikaanse trainingen zullen zich voortaan alleen richten op commandanten van bestaande rebellengroepen. 'Het werk dat we hebben gedaan met de Koerden in het noorden van Syrië is een voorbeeld van een effectieve aanpak', zei minister van Defensie Ash Carter in Londen. 'Dat is precies hoe we het graag zouden zien voor andere groepen in andere delen van Syrië.'

Rusland als Syrische luchtmacht

Met de militaire interventie in Syrië, heeft Rusland het initiatief naar zich toegetrokken. Na vier jaar burgeroorlog, bestoken Russische Soekhoi's pro-westerse strijdgroepen, zonder dat de VS en de bondgenoten dit kunnen voorkomen. Maar wat is het Russische doel? Hebben Vladimir Poetin en zijn generaals wel een exitstrategie? Drie vragen over de Russische aanvallen.