Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Een stad die kiest voor cultuur, geeft cabaret een plek'

Cabaret is hét theater van nu en verdient daarom een plekje in de nota Hoofdlijnen Kunst en Cultuur Amsterdam 2017-2020, schrijft directeur van De Kleine Komedie Vivienne Ypma vandaag in een opiniestuk in Het Parool.

De Kleine KomedieBeeld Rowin Ubink

Als de nota Hoofdlijnen Kunst en Cultuur Amsterdam 2017-2020 wordt vastgesteld volgens het concept zoals gisteren gepubliceerd, zal cabaret als enige podiumkunstvorm niet in de Amsterdamse basisinfrastructuur zijn vertegenwoordigd. Dat is opmerkelijk en teleurstellend.

Het is het enige theatergenre waarvoor landelijk noch gemeentelijk een loket bestaat voor de makers om subsidie aan te vragen. Kennelijk worden cabaret en kleinkunst niet als podiumkunst gezien.

Van nu
We leven in een wereld die danig in beweging is. Cabaret duidt en opinieert. Het is de kunstvorm bij uitstek die direct, actueel, scherp en inhoudelijk reageert op de wereld om ons heen. Het brengt urgente zaken voor het voetlicht en maakt die toegankelijk voor een breed publiek.
Door het engagement van de makers zet het aan tot reflectie, debat en dialoog. Cabaretiers gaan de confrontatie aan met hun publiek over alles wat er vandaag toe doet. Het is hét theater van nu.

Een stad die zegt haar verantwoordelijkheid te nemen voor de gehele culturele kaart zou een belangrijk genre als cabaret en kleinkunst een plek moeten geven in de basisinfrastructuur.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen.

Vivienne Ypma

is directeur van de Kleine Komedie