Luister naar

Van oud station tot mooi hotel

Nieuws
Amsterdam
Marcel van Lieshout redactie vk
vrijdag 9 oktober 2015 om 03:00
Van oud station tot mooi hotel
Van oud station tot mooi hotel Wikimedia

Hotelkamers in leegstaande ruimten van een stationsgebouw, zoals voormalige woningen van stationschefs? De NS ziet wel potentie in het transformeren van monumentaal vastgoed tot gastenverblijven.

Hotel Holland heet het concept van de directie van het in Amsterdam gevestigde Lloyd Hotel en de NS om her en der in Nederland (delen van) stationspanden de functie te geven van hotel. Bij zeker veertig stations komt NS-vastgoed daarvoor in aanmerking, hebben het spoorbedrijf en de Lloyddirectie na een rondgang vastgesteld. De vervoerder is niet van plan zelf als hotelier te gaan optreden.

‘Mensen moeten niet denken dat ze binnenkort al ergens in een stationsruimte kunnen slapen’, zegt een woordvoerster van de NS. Ze trapt met haar uitspraak op de rem. ‘We zitten in de fase van de planvorming. We investeren nu behoorlijk in het behoud van leegstaand, monumentaal bezit. Het zou mooi zijn als die panden een functie krijgen die past bij het reizigersgevoel op een station.’

Hotel Holland moet zijn basis krijgen bij het Amsterdamse station Muiderpoort. Voor de directe omgeving van dat station is een plan ontwikkeld om leegstaande NS-panden een horecabestemming te geven, gecombineerd met de bouw van een hotel. De NS spreekt van een ‘kwaliteitsimpuls’ voor de omgeving van het station.

Elders in Nederland zijn delen van stationsgebouwen, voormalige stationschefwoningen, seinwachtershuisjes of leegstaande spoorwegpolitiegebouwen geschikt om tot hotel te worden omgebouwd, vinden de initiatiefnemers. ‘Soms kun je er drie hotelkamers in kwijt, soms tientallen’, zegt Suzanne Oxenaar van de directie van het Lloyd Hotel.

Het Lloyd, een rijksmonument van ruim honderd jaar oud, was voorheen het thuis van een rederij. Nadien is het een huis van bewaring geweest en sinds 2004 is het een hotel.

Oxenaar noemt de voormalige stationsgebouwen van Delft (sinds kort heeft die gemeente een ondergronds station) en Lunteren naar omvang twee ‘uitersten’ om hotelgasten in onder te brengen. Ook delen van nog in functie zijnde stationsgebouwen, zoals in Woerden en Baarn, komen in aanmerking, denkt de NS. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’