Direct naar artikelinhoud

Excuses Obama voor bombarderen AzG-kliniek

President Barack Obama heeft zijn excuses aangeboden aan Artsen zonder Grenzen (AzG) voor de Amerikaanse luchtaanval op een kliniek van de hulporganisatie in het Afghaanse Kunduz. Het bombardement kostte aan zeker 22 mensen het leven.

President Obama in het Witte HuisBeeld epa

De president sprak met de internationale president van AzG, Joanne Liu. Liu eist een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het bombardement door de VS en sluit niet uit dat het om een oorlogsmisdaad gaat.

Of het ook van een onafhankelijk onderzoek komt, is maar de vraag. Waarschijnlijk wordt het incident onderzocht door de NAVO. Obama beloofde wel dat objectief zal worden gekeken naar wat er precies is misgegaan.

Afghaanse troepen terug in Kunduz

Volgens Afghaanse regeringsofficials hebben Afghaanse troepen het hoofdplein van de noordelijke stad Kunduz inmiddels weer onder controle. Afgelopen week werd de stad ingenomen door de terroristische Taliban, waarna heftig werd gevochten. Het bombardement op de kliniek van Artsen zonder Grenzen was volgens de VS, die de Afghaanse grondtroepen vanuit de lucht steunden, bedoeld voor de Taliban.