Direct naar artikelinhoud

Minder nieuwe hbo-studenten door leenstelsel

Er zijn dit jaar 6.400 studenten minder begonnen aan een hbo-opleiding, een daling van 6,6 procent. Dat is te wijten aan het studieleenstelsel, menen studentenorganisaties. Voor sommige jongeren is het nu te duur geworden om door te leren.

Studenten demonstreren op het Malieveld tegen het nieuwe leenstelsel in 2014.Beeld anp

Ook hogeschoolbestuurders denken dat sommige jongeren van een studie afzien door de studielening, maar ze verklaren de afgenomen belangstelling eveneens uit de aantrekkende economie: vooral voor jongeren met een mbo-diploma op zak kan het lonen een baan te zoeken. Volgens Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is een afname van het aantal studenten 'op zich niet erg'.

De daling van het aantal hbo-studenten is een trendbreuk. Jarenlang groeiden de hogescholen, maar nu lijkt de krimp te hebben ingezet. Het is het tweede jaar op rij dat minder eerstejaars aan een hbo-opleiding beginnen. Vorig jaar werd dit nog veroorzaakt doordat er minder buitenlandse studenten naar Nederland kwamen.

Studenten zien hun gelijk bevestigd in de dalende instroom. 'Onze angst dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar brengt, lijkt nu waarheid te worden', zegt Sara Spano, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Het Interstedelijk Studenten Overleg denkt dat 'de drempel om te gaan studeren te hoog wordt voor kwetsbare groepen studenten'.

Techniek blijkt populairder dan ooit onder studenten, met ruim 20 duizend eerstejaars op een totaal van bijna 90 duizend. Voor het basisonderwijs wordt daarentegen niet vaak gekozen: nog maar 3.800 studenten begonnen aan de pabo, tegen 5.900 vorig jaar. Dat heeft te maken met de toelatingstoetsen die aankomende studenten moeten afleggen. De universiteiten hebben hun instroomcijfers nog niet bekend gemaakt.

De drempel om te gaan studeren wordt te hoog voor kwetsbare groepen studenten
Interstedelijk Studenten Overleg