Direct naar artikelinhoud

Ethische commissie wil naast Blatter ook Platini schorsen

De kandidatuur van Michel Platini voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA hangt aan een zijden draadje. Woensdagavond bevestigden bronnen rond de FIFA aan de Volkskrant dat de ethische commissie voornemens is de Fransman te schorsen. Ook zittend FIFA-president Sepp Blatter (79) hangt een schorsing boven het hoofd.

Blatter en Platini in mei 2015.Beeld epa

De rechtsprekende kamer van de ethische commissie moet de schorsing van beide voetbalbestuurders nog bekrachtigen. Als dat gebeurt, naar verwachting deze week, zijn zowel Blatter als Platini minimaal 90 dagen niet meer welkom op de burelen van de FIFA en krijgen ze een stadionverbod. Ook kan Platini niet meer meedoen aan de voorzittersverkiezing van de FIFA, in februari 2016.

Blatter is volgens zijn persoonlijk adviseur Klaus J. Stöhlker woensdag op de hoogte gebracht van de op handen zijnde schorsing. Hij zou hebben aangekondigd niet vrijwillig te vertrekken. Zijn advocaten ontkennen in een verklaring dat de FIFA-voorzitter van de schorsing weet. Platini tast volgens een bron rond hem in het duister over de beslissing van de ethische commissie.

Beide voetbalbestuurders raakten de afgelopen weken in de problemen nadat een verdachte betaling uit 2011 van Blatter aan Platini aan het licht was gekomen. Die transactie van 1,8 miljoen euro, door de Zwitserse aanklager aangemerkt als smeergeld, had volgens Platini betrekking op zijn dienstverband bij de FIFA tussen 1999 en 2002. Een aannemelijke verklaring voor het feit dat de betaling ruim negen jaar na dato plaatsvond, kon hij echter niet geven.

Interview Sepp Blatter

De beschuldigingen en de dolkstoot. Lees hier het interview met Sepp Blatter dat op 15 augustus 2015 verscheen. (+)

Twitter bericht wordt geladen...

Sepp BlatterBeeld reuters

Meegesleurd

De onderzoekskamer van de ethische commissie zou de omstreden transactie evenwel genoeg reden vinden om de voetbalbestuurders voorlopig te schorsen. Temeer omdat UEFA-voorzitter Platini drie maanden na de betaling de 53 bij de UEFA aangesloten voetbalbonden opriep op Blatter te stemmen tijdens de FIFA-voorzittersverkiezing in juni 2011.

Door de dreigende schorsing van Platini lijkt nu ook de Europese voetbalbond te worden meegesleurd in het corruptieschandaal. Een schorsing van de UEFA-voorzitter door de wereldvoetbalbond betekent dat zijn positie ook in Europa onhoudbaar is.

Naar verluidt heeft Platini al aan zijn vertrouwelingen laten weten zijn positie bij de UEFA ter beschikking te stellen als hij door de ethische commissie van de FIFA wordt geschorst.

De voorzittersverkiezing van de FIFA komt bij een schorsing van Platini in een ander daglicht te staan. Verschillende continenten hadden al hun steun aan de Fransman toegezegd, waardoor hij zeker leek van de winst. Als Platini wegvalt, moeten zijn bondgenoten op zoek naar een nieuwe kandidaat.

Dat geldt ook voor Europa, dat al jaren vecht voor meer invloed bij de wereldvoetbalbond en inzet op een Europese voorzitter. Het vinden van een alternatief voor Platini wordt een race tegen de klok: kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap kunnen zich tot 26 oktober inschrijven.

Door de dreigende schorsing van Platini lijkt nu ook de Europese voetbalbond te worden meegesleurd in het corruptieschandaal. Een schorsing van de UEFA-voorzitter door de wereldvoetbalbond betekent dat zijn positie ook in Europa onhoudbaar is.