Direct naar artikelinhoud

AT5 en RTVNH maken zich boos om 'nattevingerwerk'

Directeur Paul van Gessel van RTV NH en AT5 is 'vreselijk kwaad' op de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad die vanmiddag ongevraagd hebben geadviseerd om van de Amsterdamse stadszender AT5 een regionale omroep te maken. Hij zegt verbijsterd te zijn en noemt de werkwijze een gotspe.

AT5 en RTVNH maken zich boos om 'nattevingerwerk'
Beeld AT5

'Een dag voor een belangrijk Kamerdebat over de reorganisatie van dertien regionale omroepen, waar we al een jaar intensief en zorgvuldig mee bezig zijn, wordt dit volstrekt nieuwe element over de schutting gegooid. We zijn niet geraadpleegd, anders had ik ze kunnen behoeden voor foutieve en gedateerde cijfers die in het advies staan. We zijn totaal overrompeld. Het is een gotspe dat het op deze manier aanpakken. Op de redacties is grote onrust ontstaan en wij mogen de scherven oprapen', reageert Van Gessel.

In het advies aan staatssecretaris Sander Dekker (media) en wethouder Kajsa Ollongren (lokale media) van Amsterdam staat dat AT5 de metropoolregio zou moeten bedienen en RTV NH het noorden van de provincie krijgt toebedeeld. Van Gessel noemt het opknippen van de provincie Noord-Holland 'nattevingerwerk en ondoordacht'.

Van Gessel ziet meer in een veel fijnmaziger editiestelsel voor RTV NH, die voor het stadsnieuws al nauw samenwerkt met AT5. 'AT5 is goed in Amsterdam en wordt ook buiten de stad goed gevolgd, juist omdat veel mensen een band houden met de hoofdstad. Maar als AT5 ook nieuws uit Haarlem gaat brengen, dan is het snel gebeurd met de populariteit. Dan verzwak je AT5 door het te laten verwateren. En je verzwakt RTV NH door de helft van het verzorgingsgebied te amputeren. Dat is twee keer niks en ondoordacht.'

Lees ook

Geselecteerd door de redactie