Luister naar

Opnieuw toename aantal meldingen van euthanasie

Nieuws
Den Haag
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
donderdag 8 oktober 2015 om 03:02

Het aantal meldingen van euthanasie is in 2014 met 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s) dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Bij de toetsingscommissies kwamen vorig jaar 5306 euthanasiemeldingen binnen. De stijgende trend van de afgelopen jaren zet zich daarmee voort: in 2013 waren er 4829 euthanasiemeldingen, terwijl het er in 2009 nog 2636 waren.

In verreweg de meeste gevallen (3888) ging het ook in 2014 om patiënten met kanker, gevolgd door patiënten met een aandoening van het zenuwstelsel (317 gevallen). Hoewel in de media en het publieke debat veel aandacht is voor euthanasie in de psychiatrie, steeg het aantal meldingen daarvan niet. In 41 gevallen was een psychiatrische aandoening de achtergrond; in 2013 waren dat er 42. De kans is wel reëel dat dit cijfer in 2015 weer gaat stijgen. In juli meldde de Levenseindekliniek dat ze in het eerste halfjaar van 2015 al meer euthanasie aan psychiatrische patiënten had gegeven dan in heel 2014. Bovendien gaf de kliniek aan dat ze te maken heeft met een behoorlijke wachtlijst van psychiatrische patiënten.

De euthanasiemeldingen van patiënten met dementie daalden van 97 in 2013 naar 81 in 2014. Daar bovenop waren er nog wel twaalf meldingen waar dementie een rol speelde naast een andere aandoening, bijvoorbeeld kanker of de ziekte van Parkinson.

In vier gevallen vond de toetsingscommissie dat niet voldaan was aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Bij drie daarvan was de Levenseindekliniek betrokken. Een casus betrof een vrouw tussen de 80 en 90 jaar die leed aan depressies. De commissie oordeelde dat de arts hier meer tijd had moeten nemen voor gesprekken en een onafhankelijke psychiater had moeten raadplegen. De twee andere onzorgvuldige gevallen door een arts van de Levenseindekliniek, betroffen een vrouw met ernstig oorsuizen en een vrouw die met afasie in een verpleeghuis was opgenomen. Een vierde oordeel ‘onzorgvuldig’ had te maken met het feit dat de arts geen reserveset euthanatica (middelen waarmee euthanasie wordt toegediend) had meegenomen.

De toetsingscommissies hebben die vier ‘onzorgvuldige’ gevallen voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Alleen over de arts die een reserveset middelen vergat, hebben zij inmiddels geoordeeld, volgens het jaarverslag. Zowel het OM als de IGZ acht de kans op herhaling klein en legde geen sanctie op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.