Luister naar

Ober, een biertje graag, met een lampje erbij

Nieuws
In de kroeg kun je binnenkort niet alleen drank bestellen, maar ook fietsverlichting.
Sebastiaan van Loosbroek redactie vk
woensdag 7 oktober 2015 om 03:00

Op advies van de Fietsersbond gaan zo veel mogelijk horecagelegenheden fietslampjes aan de man brengen die de kroegganger op de jas kan bevestigen, voor een veiliger tocht naar huis.

Amsterdam

Voor de prijs van een biertje (2,50 euro) kun je een fietslampje kopen in het café. Uit onderzoek van onder meer ANWB, BOVAG en Fietsersbond onder bijna zesduizend fietsers blijkt dat 59 procent van het Nederlandse uitgaanspubliek van en naar de kroeg fietst zonder licht. Amsterdammers doen dit zelfs massaal: 82 procent van dat uitgaanspubliek heeft geen fietsverlichting.

Kroeg- en discotheekgangers voeren in studentensteden een stuk minder licht (22 procent) dan in overige steden (41 procent) en buitengebieden (61 procent). ‘In de buitengebieden is fietsverlichting ook echt nodig om zelf iets te kunnen zien, terwijl de steden goed verlicht zijn’, verklaart Martijn van Es van de Fietsersbond het verschil. ‘De fietser zal in de stad eerder denken het wel te redden met de aanwezige straatverlichting.’

Dat studenten vaak zonder licht rijden, komt volgens Van Es omdat er in studentensteden heel veel fietsen zijn, waardoor lampen door de volle en drukke parkeerplekken eerder stuk gaan. ‘En als er door de politie steeds minder wordt gecontroleerd, zullen ze het erop wagen geen nieuwe verlichting aan te schaffen.’

Hoeveel van de verkeersongevallen met fietsers ontstaan door het niet hebben van fietsverlichting, is niet bekend. ‘Die gegevens zijn niet uit de standaard ongevallenregistratie te halen’, zegt Patrick Rugebregt van Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). ‘Sinds 2009 is de politieregistratie van verkeersongevallen incompleet, doordat die daar geen prioriteit meer aan geeft.’ Wel blijkt uit onderzoek van de Dienst Verkeer en Scheepvaart dat de kans voor een fietser om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met een gemotoriseerd voertuig met 17 procent afneemt zodra hij of zij voor- en achterlicht voert. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.