Lid van Aquino-familie krijgt werkstraf voor kopstoot aan cipier

© Sven Dillen

De 47-jarige P. Aquino, die op 6 maart 2014 bij een gevangenisbezoek aan zijn broers in Hasselt een kopstoot aan een cipier uitdeelde, is dinsdag in Hasselt tot 60 uren werkstraf en 600 euro boete veroordeeld. De man had de feiten bekend, maar verklaarde dat hij indertijd zo onder stress zat door de situatie rond de aanhouding van zijn drie broers en zijn zieke moeder, aan wie hij niet durfde vertellen waarom haar zonen niet naar het ziekenhuis konden komen.

wver

De drie broers Aquino zaten indertijd nog in voorarrest voor het grootschalig onderzoek naar cocaïnesmokkel van 2,4 ton vanuit Latijns-Amerika naar Europa. Volgens de procureur werd aan de familieleden Aquino op het einde van het bezoekuur gevraagd de bezoekersruimte te verlaten, maar volgens de cipier wilden ze niet weggaan. ‘Toen die man naar mij toekwam, dacht ik dat hij mij ging aanvallen. Toen heb ik de kopstoot gegeven’, gaf P. toe, die helemaal niets te maken heeft met het geruchtmakende drugsproces waarin een wrakingsverzoek ingediend werd.

‘Normaal gedraagt men zich bedeesder en deemoedig, als men in de gevangenis op bezoek gaat. Aangezien de feiten worden toegegeven, kan ik ook akkoord gaan met een werkstraf’, aldus de openbaar aanklager een maand geleden.

De cipier, die vier dagen arbeidsongeschikt was, kreeg 470 euro schadevergoeding toegewezen. Aan de federale overheidsdienst justitie moet P. 555 euro betalen. Als de werkstraf niet binnen twaalf maanden uitgevoerd is, wordt een celstraf van 3 maanden opgelegd.