© REUTERS

Vlaamse regering stelt raadsman aan om stappen te ondernemen tegen Volkswagen

De Vlaamse regering heeft een raadsman aangesteld die juridische stappen kan nemen mocht blijken dat er bewezen schade is door het schandaal met sjoemelsoftware bij dieselauto’s. Dat heeft minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement. De precieze impact van de fraude is echter nog lang niet duidelijk.

Het uitbreken van dieselgate riep bij heel wat parlementsleden vragen op, zeker na verklaringen van verschillende Vlaamse ministers over mogelijke klachten tegen autobouwer VW of over herberekeningen van milieueffectenrapporten van grote projecten. Minister Schauvliege en haar collega’s van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) zeiden dinsdag dat voorlopig niemand precies kan inschatten wat de gevolgen zijn. Daarvoor zijn bijkomende onderzoeken nodig. 'Het gaat om fraude, toegegeven door VW', zei Schauvliege. 'We moeten onze rechten veiligstellen, zodat als er schade is, wij die kunnen verhalen op wie ervoor verantwoordelijk is.'

Het schandaal haalt de berekeningen van de milieueffectenrapporten (MER) van projecten als Oosterweel of Uplace niet onderuit, omdat daarbij modellen gebruikt worden die rekening houden met de reële uitstoot, via de best beschikbare technieken, luidde het. De Vlaamse regering is dan ook niet van plan om de MER’s in vraag te stellen. 'De MER’s van tafel gooien is serieus bij de haren gegrepen. Dat is een stok zoeken om te slaan', zei minister Weyts.

Het is ook nog niet duidelijk of de Vlaamse overheid door het schandaal inkomsten is misgelopen uit de (enkele jaren geleden ‘vergroende’) belasting op inverkeerstelling (BIV). Daarvoor moet eerst onderzocht worden of de betrokken wagens zonder sjoemelsoftware zoveel meer zouden uitstoten dat ze onder een andere belastingcategorie zouden vallen, zei minister Turtelboom. 'In elk geval is de consument niet verantwoordelijk', zei Turtelboom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER