'Project Lokfiets': een hele week lang in Gazet van Antwerpen

In Antwerpen werden afgelopen jaar meer dan 4500 fietsen gestolen. Dat kon u lezen in de weekendeditie van Gazet van Antwerpen. De politiezone Minos zet sinds juli een lokfiets in om fietsdieven te klissen. Met succes!

DVD, KH, PEGO

Al verschillende fietsdieven konden zo gevat worden. De Antwerpse politie gebruikt voorlopig nog geen lokfiets. Daarom probeerde Gazet van Antwerpen het zelf. Wij bouwden een gps-zender in het achterlicht van een Oxford-herenfiets en plaatsten hem begin september met een stevig slot in de fietsenstalling aan het station Antwerpen-Berchem.

Werd hij gestolen? En zo ja, waar ging hij naartoe? Lees het deze week in ‘Project Lokfiets’. Vanaf maandag, vijf dagen lang in Gazet van Antwerpen.

“De lokfietsen helpen en dus komen er meer”

© gva

© pdr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De lokfiets van de politiezone Minos (Wijnegem, Wommelgem, Borsbeek, Mortsel, Boechout) is zo’n succes dat de Boechoutse burgemeester Koen T’Sijen, voorzitter van de politiezone, er volgend jaar meerdere wil inschakelen. “Twee keer hebben we hem ingezet, twee keer hebben we binnen de vierentwintig uur een dief kunnen vatten”, zegt hij. “Lokfietsen zijn de investering dus wel degelijk waard.”

Een lokfiets is een fiets die uitgerust wordt met een gps-zender, zodat hij gevolgd kan worden op een computerscherm. De politiezone Minos gebruikt er een sinds midden juli in. Tot nu toe werden er twee fietsdieven gevat: de eerste had vijftien gestolen fietsen in zijn bezit, de andere blijkt een gelegenheidsdief. “Maar het gaat om meer dan dieven vangen”, vindt T’Sijen. “Een stad of een gemeente die haar inwoners wil aansporen om de fiets te gebruiken, moet tonen dat ze bereid is om te investeren. In fietspaden, maar ook in diefstalpreventie.”

Ook de politiezone Gent gebruikt ondertussen drie lokfietsen in de strijd tegen fietsdiefstallen, met één arrestatie en een onderzoek als resultaat. De Leuvense politie start weldra een proefproject. De Antwerpse politie liet eerder al verstaan niet meteen ambities te hebben in die richting.

Uw krant nam op de proef op de som. ‘Project lokfiets’ is vanaf maandag een hele week te volgen in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER