Direct naar artikelinhoud
Update

AZ zonder problemen langs pover FC Twente

AZ heeft het zichzelf zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-1) onnodig moeilijk gemaakt. De Alkmaarse ploeg was op alle fronten de betere ploeg, maar kon ruim een uur het overwicht niet in de stand tot uitdrukking brengen.

Beeld anp

In de 64e minuut brak Vincent Janssen dan toch eindelijk de ban. Met zijn eerste doelpunt in de eredivisie en daarna ook nog meteen zijn tweede treffer besliste hij het duel. Voor de thuisploeg was het de vierde zege op rij in alle competities.

AZ, met Derrick Luckassen als vervanger van Ben Rienstra (pril vaderschap), bleek weinig tot geen last te hebben van de fysieke en mentale inspanningen tijdens de zware thuiswedstrijd drie dagen eerder tegen Athletic Bilbao in de Europa League (2-1). De ploeg van Van den Brom viel frank en vrij aan en gaf amper kansen weg.

AZ verzuimde echter in het aanhoudende overwicht tot scoren te komen. Met name Janssen was slordig in de afwerking. De 21-jarige spits, die vol overgave jacht maakte op zijn eerste treffer in de eredivisie, miste voor de rust legio kansen. Zijn beste actie had de ex-aanvaller van Almere City FC na ruim een kwartier. Hij speelde zich knap vrij, maar schoot daarna de bal tegen de benen van doelman Joël Drommel. De achttienjarige keeper van de Tukkers hield in de 36e minuut ook Muamer Tankovic van scoren af.

FC Twente was in de eerste helft alleen via spelmaker Hakim Ziyech een beetje gevaarlijk. Na de pauze ging AZ aanvankelijk nog even door met het missen van kansen. Markus Henriksen en Mattias Johansson faalden in de afwerking.

Janssen bevrijdde zichzelf en AZ echter op het juiste moment met twee fraaie treffers binnen nog geen tien minuten: 2-0. Invaller Guus Hupperts (3-0) en Ziyech (3-1, een schitterend afstandsschot) zorgden daarna ook nog even voor vuurwerk in Alkmaar.