Direct naar artikelinhoud

Nederland verliest van hak- en zaagvolleybal Rusland

De volleybalsters bezwoeren zaterdag na de zege op Turkije dat ze in tegenstelling tot het EK in 2009 geen genoegen wilden nemen met zilver. De finale in een dampend sportpaleis Ahoy werd echter een herhaling van de afstraffing, zes jaar geleden in Losz. Toen was Italië superieur, zondag prolongeerde Rusland de Europese titel met een galavoorstelling in drie sets: 25-14, 25-20, 25-20.

Maret Balkestein-Grothues tegenover een Russisch blok.Beeld anp

De zilveren medaille zal niet meteen als een hoofdprijs worden ervaren, maar de volleybalsters hebben hun sport op het EK wel degelijk op de kaart gezet. Voor het eerst in de geschiedenis keken meer dan 10 duizend mensen in een sporthal naar zaalvolleybal. In die fantastische ambiance illustreerden de Russische volleybalsters waarom ze nog altijd de nummer 1 van Europa zijn.

De passing is het kwetsbaarste onderdeel bij de Russische ploeg en bij de eerste time-out op 8-4 hadden Beliën en Grothues met hun service al drie aces geslagen. Maar voor het eerst tijdens het EK kraakte ook de Nederlandse passlijn bij de geniepige `jump floats' van Fetisova en Iltsjenko. Bovendien beschikken de Russinnen met Obmotsjaeva op de diagonaal en Kosjeleva over imposante beukers, voor het betere hak- en zaagwerk.

(Tekst gaat door onder foto)

Bondscoach Giovanni Guidetti tijdens de wedstrijd tegen Rusland.Beeld anp
Myrthe Schoot tijdens de verloren finale tegen Rusland.Beeld anp

Kanonskogels Obmotsjaeva

Libero Stam en aanvoerder Grothues kregen de pass niet onder controle, waardoor spelverdeelster Dijkema haar aanvalsters niet in het juiste ritme wist te brengen. De kleine Kosianenko schitterde op haar beurt met perfect uitgevoerde en haarzuivere set-ups, zeker op de 1 meter en 94 centimeter lange Obmotsjaeva. En anders omzeilde Kosjeleva het Nederlandse blok met verwoestende smashes.

Na een sprintje vanaf 11-14 en een serviceserie van Fetisova won Rusland de eerste set met royale cijfers: 25-14. Ook in de tweede reeks liep de nummer 1 van Europa snel weg (2-8) bij het Nederlandse team. De dubbele wissel met spelverdeelster Femke Stoltenborg en aanvalster Manon Flier hielp evenmin. Tot haar zichtbare ongenoegen werd libero Stam vervangen door Myrthe Schoot, die tot de finale nog geen punt had gespeeld.

Schoot ontstak een nieuw vuurtje met een knappe reflex, maar tegen de kanonskogels van Obmotsjaeva bleek de Nederlandse blokkering en verdediging niet bestand. Bij een 9-16 en 13-21 achterstand leek de tweede set al gespeeld, maar het Nederlandse team richtte zich met een sterk blok en meer servicedruk weer op.

Celeste Plak probeert het Russische blok te omzeilen.Beeld anp

Ketser

Op linksvoor mocht Celeste Plak haar`Plak Power' tonen met een aanvalspunt en twee killbloks, ter illustratie van de brede bank bij Nederland. Een fenomenale set-up achterover van Kosianenko op Kosjeleva maakte een eind aan de tweede set: 20-25. De toon voor een inhaalrace van het Nederlandse team leek gezet bij een 11-5 voorsprong, toen Plak als vervangster van Grothues met Sloetjes en Buijs de Russische muur mocht slopen.

De Russische libero Malova toonde zich echter een ware verdedigingskunstenaar en aan de zijkanten wist Nederland Obmotsjaeva en Kosjeleva niet af te stoppen. Op 14-14 werd de kloof gedicht, waarna Rusland opnieuw aanvallend het verschil maakte. Met twee killbloks sloop Nederland nog naderbij, maar een geslaagd beroep op de videorechter door de Russische hoofdcoach Joeri Maritsjev bezorgde zijn ploeg vier matchpoints. Het einde kwam, typerend voor de zwakke pass bij het Nederlandse team, met een 'ketser' van invaller Pietersen.

Zo verloor de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti voor de tweede keer een EK-finale tegen Rusland. Toch biedt de tweede plaats op het EK voldoende perspectief om de olympische droom van de volleybalsters levend te houden.

Robin de Kruijf en Anne Buijs van Nederland in actie tegen Tatiana Kosheleva van Rusland.Beeld anp