‘We evolueren steeds meer naar een angstcultuur’

© BFM

Zeven organisaties die zich met jeugdwerking bezig houden, willen met het Antwerpse stadsbestuur en de politie samenzitten. Aanleiding is de arrestatie van een jonge moslim na het versturen van een ironisch bedoelde tweet. ‘Veel jongeren hebben het gevoel dat er met twee maten en twee gewichten wordt gemeten op het vlak van radicalisering en na dat incident is het voor ons nog moeilijker geworden om dat gevoel te ontkrachten’, schrijven ze in een open brief aan het stadsbestuur.

De 24-jarige Mohamed Ouaamari werd woensdag met veel machtsvertoon gearresteerd op de startmeeting van een studentenvereniging. 'Een ironische tweet van een moslimjongere zorgt ervoor dat een grootschalig evenement ontruimd wordt door de politie. Tegelijkertijd zien we op sociale media dat er her en der door extreem rechtse radicalen opgeroepen wordt tot geweld tegen moslims en andere minderheden, zonder enig politioneel of politiek gevolg', aldus de open brief.

De jeugdwerkers van de zeven organisaties die de brief ondertekenden - Free Hands vzw, Uit De Marge, Federatie van Marokkaanse Verenigingen, JES, Motief, Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad en Kras - merken in hun gesprekken met jongeren dat zij het gevoel hebben dat er met twee maten en twee gewichten wordt gemeten.

Dialoog

De organisaties zeggen in de brief dat ze het terecht vinden dat het beleid focust op de jongeren die naar Syrië vertrokken. 'Maar wij maken ons ook grote zorgen over de vele jongeren die achterblijven in de verwarring, de paniek en het wantrouwen waardoor het islam- en het radicaliseringsdebat gekenmerkt wordt.'

De organisaties roepen daarom in de open brief op tot een dialoog tussen jongeren, politie en het stadsbestuur om samen tot een oplossing te komen. 'We evolueren steeds meer naar een angstcultuur, waarbij een ironische tweet van een jonge moslim meteen voor paniek zorgt. Het beleid moet niet op die angsten inspelen, maar ze net proberen weg te nemen en rust creëren', zegt Abdelkarim Bellafkih, voorzitter van Free Hands vzw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen