Direct naar artikelinhoud

PSV wint terecht van voortdurend angstig Ajax in bedenkelijke topper

In speltechnisch opzicht was Ajax - PSV van bedenkelijk niveau, maar de topper tussen de koploper en de kampioen was onderhoudend door de strijd en de spanning. Uiteindelijk won PSV in de Arena dik verdiend met 2-1, zodat Ajax na zijn eerste nederlaag Feyenoord naast zich moet dulden aan de kop van de eredivisie.

Gaston Pereiro scoorde twee keer voor PSV.Beeld epa

De Arena was weer een vrijplaats van cynisme na de wanprestatie van Ajax, dat zijn eerste nederlaag in de competitie leed en Feyenoord naast zich moet dulden aan kop. PSV, net als PEC Zwolle op twee punten achterstand (Heracles heeft één punt minder dan Ajax en Feyenoord), was ondanks de ontluisterende eerste helft bij CSKA in Moskou vol zelfvertrouwen en vervulde trainer Cocu met trots. 'Ik heb genoten.'

Ajax was voortdurend angstig voor de snelle Eindhovense tegenstoot. Druk zetten? Nooit. De koploper was zonder ideeën en dat gold ook voor trainer De Boer, die zag dat zijn elftal na de 1-2 van uitblinker Pereiro niets meer had in te brengen. De Boer sprak van een offday.

Was het maar zo eenvoudig. Wat Ajax beoogt met bijvoorbeeld de jeugd, door creatieve, technisch vaardige spelers op te leiden, vindt veel vaker dan de bedoeling kan zijn geen weerspiegeling in het eerste elftal. Eigenlijk zijn er twee 'Ajaxen'. Het laboratorium van de jeugd op de Toekomst, tegenover het eerste elftal met zijn al jarenlang door de bank genomen gortdroge spel, met een oprisping hier en daar. De Boer kan het ook niet meer verhelpen en beperkt zich tot overleven.

Santiago Arias (links) in duel met Ajacied Amin Younes.Beeld epa
Gaston Pereiro scoorde twee keer voor PSV.Beeld anp

Spitspositie schrikbeeld

De spitspositie moet ook een schrikbeeld zijn voor potentiële kandidaten. Zondag was Milik weer reserve en ­Fischer centrale aanvaller. Op een schot tegen de paal na viel hij nauwelijks op. Qua speltechnisch niveau bleef de wedstrijd sowieso ver verwijderd van wat je in een topper mag verwachten, maar de spanning en de strijd in het rommelige duel hielden het publiek bezig.

Bovendien was het fascinerend om te zien dat PSV steeds sterker werd, zelfbewust op weg naar de zege die de club ook nodig had om aansluiting te houden. Het mooiste aspect van de middag was het feit dat de drie doelpunten voortsproten uit individuele acties, alle drie van buitenlanders die net in Nederland zijn gearriveerd. Jonge kerels met technische vaardigheid die bij Nederlanders zeldzaam is tegenwoordig.

Gastón Pereiro uit Uruguay speelde omdat Lestienne vanwege familieomstandigheden ontbrak. Hij scoorde tweemaal schitterend.
Na 7 minuten krijgt hij de bal mee via Locadia, blijft keurig in balans, frommelt met links en rechts, houdt controle en schiet hoog in met rechts.

Reactie Cocu

'Ik heb enorm genoten van mijn ploeg', aldus Cocu bij FOX Sports. 'Ik had niet verwacht dat Ajax zó compact zou spelen. Ze wilden de boel duidelijk niet open zetten om daarna in de omschakeling verslagen te worden. We zijn heel goed met hun speelwijze omgegaan. Van echte druk van Ajax was geen sprake. Ze konden geen grip op ons middenveld krijgen.
'We kunnen heel goed voetballen, maar we hebben dat dit seizoen nog niet vaak laten zien. Afgelopen woensdag vond ik mijn ploeg tegen CSKA Moskou in de tweede helft ook al sterk spelen. We hebben tegen Ajax bewezen dat we het initiatief kunnen nemen en dat we een topwedstrijd kunnen bepalen.'

Cocu was vol lof over Gastón Pereiro, die als vervanger van de afwezige Maxime Lestienne twee keer scoorde. 'Hij is een aardige voetballer, nee, een heerlijke speler.'

Kamikazeovertreding

Dan Amin Younes, de jonge dribbelaar uit Duitsland van Ajax. Hij zet Arias kinderlijk op het verkeerde been met een schijnbeweging en legt de bal in de verre hoek. In de slotfase drijft Hendrix (waarom zit hij niet in de selectie van Oranje?) de bal op en speelt Pereiro aan, die Riedewald uitkapt en diagonaal inschiet, nu met links.

Riedewald en Veltman waren niet bepaald groots in het hart van de defensie bij Ajax. Veltman reageerde opgefokt bij verschillende gelegenheden en beging vlak voor de 1-1 een onbestrafte kamikazeovertreding op Brenet, die hem in ieder geval de gele kaart had moeten opleveren.

Vijf Ajacieden telt de selectie van Danny Blind voor het Nederlands elftal. El Ghazi, Klaassen, die een hersenschudding opliep en is vervangen door Bazoer voor het duel van Oranje in Kazachstan, alsmede Riedewald bleven onder het voor een international vereiste niveau. Cillessen wist zich niet te onderscheiden. Tete voetbalde redelijk, hoewel hij moeite had met Pereiro en Locadia, die telkens van positie wisselden.

Een fatsoenlijke combinatie is op zo'n middag nauwelijks te zien. Balbezit was een van de zaken waarin Ajax de laatste jaren uitblonk, terwijl de discussie hoe belangrijk balbezit nog is volop woedt. PSV had de bal veel langer zondag, en ging er zinvoller mee om. Het middenveld, met Guardado, Pröpper en Hendrix, won afgetekend van Gudelj, Klaassen en Bazoer.

De wonderlijk snel van een blessure herstelde Guardado nam PSV geroutineerd bij de hand. Cocu prees hem na afloop uitvoerig, als voorbeeldprof die volledig was toegewijd aan zijn herstel. Zo hebben die buitenlandse voetballers nuttige lesjes voor Nederlandse profs in petto: uren maken, schaven aan techniek.