Direct naar artikelinhoud

AZ eenvoudig langs Twente, Vitesse geeft Groningen pak slaag

AZ heeft het zichzelf zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-1) onnodig moeilijk gemaakt. De Alkmaarse ploeg was op alle fronten de betere ploeg, maar kon ruim een uur het overwicht niet in de stand tot uitdrukking brengen. In de 64e minuut brak Vincent Janssen dan toch eindelijk de ban. Met zijn eerste doelpunt in de eredivisie en daarna ook nog meteen zijn tweede treffer besliste hij het duel.

Vincent Janssen van AZ viert de 1-0.Beeld anp

AZ, met Derrick Luckassen als vervanger van Ben Rienstra (pril vaderschap), bleek weinig tot geen last te hebben van de fysieke en mentale inspanningen tijdens de zware thuiswedstrijd drie dagen eerder tegen Athletic Bilbao in de Europa League (2-1). De ploeg van Van den Brom viel frank en vrij aan en gaf amper kansen weg. AZ verzuimde echter in het aanhoudende overwicht tot scoren te komen.

Met name Janssen was slordig in de afwerking. De 21-jarige spits, die vol overgave jacht maakte op zijn eerste treffer in de eredivisie, miste voor de rust legio kansen. Zijn beste actie had de ex-aanvaller van Almere City FC na ruim een kwartier. Hij speelde zich knap vrij, maar schoot daarna de bal tegen de benen van doelman Joël Drommel. De achttienjarige keeper van de Tukkers hield in de 36e minuut ook Muamer Tankovic van scoren af.

FC Twente was in de eerste helft alleen via spelmaker Hakim Ziyech een beetje gevaarlijk. Na de pauze ging AZ aanvankelijk nog even door met het missen van kansen. Markus Henriksen en Mattias Johansson faalden in de afwerking.

Janssen bevrijdde zichzelf en AZ echter op het juiste moment met twee fraaie treffers binnen nog geen tien minuten: 2-0. Invaller Guus Hupperts (3-0) en Ziyech (3-1, een schitterend afstandsschot) zorgden daarna ook nog even voor vuurwerk in Alkmaar.

AZ speler Joris van Overeem (links) en FC Twente speler Jari Oosterwijk.Beeld anp

Vitesse - FC Groningen: 5-0

Het wil in uitwedstrijden niet lukken bij FC Groningen. Na nederlagen bij PSV, FC Utrecht en Ajax, ging de ploeg van trainer Erwin van de Looi zondag met 5-0 onderuit bij Vitesse. Groningen heeft in die vier uitduels bovendien geen enkele keer gescoord.

Albert Rusnak had Groningen na zes minuten op voorsprong moeten brengen, maar zijn schot ging hoog over. Enkele minuten later raakte Mimoun Mahi de lat en ook aanvoerder Michael de Leeuw zag, na een half uur spelen, een poging op de lat belandden. Het lukte Groningen weer niet om te scoren in een uitduel.

Vitesse toonde zich daarentegen een doelpuntenmachine. Marvelous Nakamba schoot in de openingsfase hard op de vuisten van doelman Sergio Padt, waarna Dominic Solanke de rebound simpel binnen tikte: 1-0.

Mahi had de gelijkmaker na 52 minuten op de schoen, maar Padt redde. Groningen bleef aandringen, maar toen Kevin Diks na een uur spelen voor 2-0 zorgde was het verzet gebroken. Vier minuten na de 2-0 profiteerde Valeri Qazaishvili van een uitglijder van Johan Kappelhof. Hij liep simpel om Padt heen en bracht de 3-0 op het scorebord.

Voor Groningen restte er weinig anders dan op zoek gaan naar een eretreffer. Die kwam er niet, mede doordat Jarchinio Antonia namens Groningen ook nog de lat raakte. Nathan en Abiola Dauda tilden de eindstand in de slotfase naar 5-0.