© AFP

© AFP

© EPA

© EPA

© EPA

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

1 / 14
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Azurenkust: Aantal doden opgelopen tot 17

De inwoners van Zuid-Frankrijk moeten zich voorbereiden op nog meer stormweer, zo heeft de Franse president François Hollande gewaarschuwd tijdens een bezoek aan Biot, een van de getroffen plaatsen nabij de Azurenkust. De overstromingen na de hevige regenval eisten er reeds zeventien doden, zo blijkt uit een nieuw bilan. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen, want de hulpdiensten hebben de grootste moeite om de overstroomde gebieden te bereiken. Er is ook sprake van vier vermisten.

In de kustplaats Mandelieu-la Napoule alleen al stierven zeven mensen toen ze hun wagen probeerden in veiligheid te brengen. Drie anderen kwamen om toen het water binnenstroomde in een bejaardentehuis in Antibes, tussen Cannes en Nice. Dat was het gevolg van het buiten zijn oevers treden van de rivier Brague, waardoor een deel van Antibes onder water kwam te staan. Er verdronk ook nog minstens één persoon in zijn auto, tussen Cannes en Antibes. De beroemde ‘Promenade des Anglais’ staat onder water.

Tot in de zee

In Cannes werd voorlopig een dode geteld en werd de hele stad getroffen. ‘Sommige voertuigen werden tot in de zee weggespoeld’, zegt burgemeester van Cannes David Lisnard. ‘Het is zeer dramatisch, we hebben veel mensen gered. Nu moeten we plunderingen voorkomen.’ Zo’n 120 mensen in de stad hebben de nacht in noodopvang doorgebracht. Burgemeester Lisnard heeft ook de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kunnen de hulpdiensten extra manschappen inzetten.

In Antibes verdronken drie bejaarden toen het water van de buiten zijn oevers getreden rivier Brague binnenstroomde in hun rusthuis. ‘Ze bevonden zich op het gelijkvloers en verdronken onder een laag water’, zegt François-Xavier Lauch, stafchef van de prefect in Alpes-Maritimes. In Nice kwam de beroemde ‘Promenade des Anglais’ onder water te staan.

Ook campings in de regio zijn ondergelopen. In Biot verdronk een persoon op een camping. Sommige kampeerders zijn op het dak van hun caravan gekropen om te ontsnappen aan het wassende water. De hulpdiensten zetten helikopters in om de slachtoffers te bevrijden.

Het treinverkeer ondervindt eveneens veel hinder. Volgens de SNCF zijn een tiental treinen geblokkeerd in stations in het zuidoosten van Frankrijk. Aan boord zijn honderden reizigers. Op de luchthaven van Nice mocht sinds zaterdagavond 22 uur geen vliegtuig meer landen.

Tienduizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit. De burgemeester van Cannes heeft de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor kunnen de hulpdiensten extra manschappen inzetten.

Nog regen op komst

President François Hollande, die zondag reeds de "solidariteit van de natie" uitsprak, is onderweg naar het rampgebied. Hollande waarschuwde dat het op vele plaatsen nog steeds niet veilig is en riep de bevolking op waakzaam en voorzichtig te zijn. Er is nieuwe regenval aangekondigd, zei het staatshoofd.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wordt rond de middag verwacht. Premier Manuel Valls kondigde reeds snelle hulp aan. Volgens de prefectuur zijn meer dan 500 reddingswerkers ingezet. De dodelijke slachtoffers vielen in Mandelieue-la Napoule, Vallauris-Golfe-Juan, Biot en Cannes. De weersvoorspellingen voor zondag geven kalm weer, maar vele wegen en ook treinstations staan nog steeds blank in de regio in het zuidoosten van Frankrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER