Luister naar

blogs & bladen: landelijk netwerk jihadgangers

Nieuws
Volgende week begint bij de rechtbank in Osdorp een megaproces tegen negen vermeende leden van een groep radicale moslims. Volgens het Openbaar Ministerie ronselen zij in het hele land moslims voor de strijd in Syrië. Vrij Nederland kreeg inzage in het vertrouwelijke strafdossier. In het dikke dossier wordt geschetst hoe de ronselende moslims in Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Amsterdam uiteindelijk allemaal in contact stonden met een radicale groep in Den Haag. Spin in het web is de prediker Abu Bashir, die opmerkelijk genoeg niet terechtstaat. Hij is wel degene die veelvuldig contact had met mannen die wel terechtstaan, zoals Soufiane Z. en Azzedine C. Beide mannen streefden naar een landelijk dekkend netwerk. ‘Het is onze taak als shura om de broeders van de verschillende steden bij elkaar te houden en dat we niet losse organisaties zijn die samenwerken, maar een officieel team’, blijkt uit een notitie van Soufiane. Verscheidene mensen zijn via contact met deze groep in Syrië geweest. Sommigen keerden terug, anderen sneuvelden. Dat de jongens een netwerk probeerden op te zetten, is duidelijk, volgens het weekblad. Maar of de rechter hen ook zal veroordelen voor het vormen van een terroristische organisatie, is de vraag.
Stephan Bol
zaterdag 5 september 2015 om 03:00
blogs & bladen: landelijk netwerk jihadgangers
blogs & bladen: landelijk netwerk jihadgangers

politici slaan talkshows over

Politici laten programma’s als Pauw, Jinek, De Wereld Draait Door en RTL Late Night steeds vaker links liggen. Ondanks een toegenomen interesse voor de politiek in talkshows, zijn het vaak niet de hoofdrolspelers zelf die aanschuiven, maar duiders. De Groene Amsterdammer schrijft dat politici hun verhaal vaak niet meer goed kwijt kunnen in talkshows. Ook blijkt dat gesprekken waarin de politicus zijn boodschap wél goed kan overbrengen, kijkcijfertechnisch niet goed scoren. In de talkshows worden zij daarom vervangen door duiders als Peter R. de Vries of Felix Rottenberg, die naast serieuze gesprekken ook niet vies zijn van een stevige uitsmijter. Hoogleraar populaire cultuur Liesbet van Zoonen meent dat dit een gemiste kans is, zowel voor talkshows als politici. Door emotionele en persoonlijke verhalen zou de kijker zich beter kunnen identificeren met de bewindspersoon. Uit onderzoek blijkt dat juist de zwevende kiezer hierdoor beter bereikt zou kunnen worden, zo valt in het weekblad te lezen.

Christo stopt nog niet met werken

De kunstenaar Christo (80) komt met iets nieuws. Van 18 juni tot 3 juli 2016 zullen drie pieren van kunststof het Italiaanse vasteland twee weken verbinden met Monte Iseo en het eilandje San Paolo. Christo Vladimirov Javacheff, zoals hij voluit heet, wordt in Elsevier geïnterviewd over dit nieuwste project, dat de naam The Floating Piers heeft gekregen. De kunstenaar werd eerder bekend met werken als The Running Fence in Californië en The Gates in het Central Park in New York. Hij maakte deze werken allemaal in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude, die in 2009 overleed. ‘Ik mis haar nog elke dag’, laat Christo optekenen in het opinieblad. De mededeling dat hij met iets nieuws komt, baarde dan ook veel opzien. Niemand had verwacht dat de oude kunstenaar nog op een dergelijke wijze van zich zou laten horen. Maar Christo weet van geen wijken. Op de vraag of hij na het project The Floating Piers stopt met werken, antwoordt hij: ‘Nee hoor, ik hou van werken. Vooral met jonge mensen vind ik dat erg stimulerend.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.