Opschorting van straf voor Jean-Marie Dedecker in zaak over privédetective

© BELGAIMAGE

De 63-jarige politicus en ex-judocoach Jean-Marie Dedecker heeft vrijdag van de Hasseltse correctionele rechtbank voor schriftvervalsing opschorting van straf gekregen in het proces over de inzet van een privédetective naar de mogelijke rol van Karel De Gucht (Open Vld) bij een sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. De rechtbank achtte hem schuldig aan het feit dat hij met zijn handtekening een contract tussen hem en de privédetective geantidateerd had. Voor de straftoemeting hielden de rechters er rekening mee dat hij al nadelige gevolgen had ondervonden wegens de mediabelangstelling voor deze zaak.

De Hasseltse privédetective Marleen C. (51) gaf toe dat ze een mondelinge overeenkomst met Dedecker van 22 november 2008 pas in mei 2009 geformaliseerd had door die door Dedecker op papier te laten handtekenen op datum van 22 november 2008. Het contract was bedoeld voor een onderzoek naar de vennootschapsstructuur van de eigenaars van het gerechtsgebouw in Veurne.

De voormalige voorzitter van LDD Limburg, de 47-jarige Guy G. uit Hasselt, kreeg een boete van 2.750 euro omdat hij een sociaal inspecteur had aangezet om gegevens te verschaffen over de inkomstengegevens van de familie De Gucht. De sociale inspecteur uit Hasselt kreeg opschorting van straf. De privédetective, die in haar rapport meer gegevens had gestoken dan door Dedecker gevraagd met name de inkomstengegevens van De Gucht, zijn vrouw en hun zoon, kreeg ook opschorting.

De privédetective kon geen link vinden tussen De Gucht en de vennootschapsstructuur achter onder meer de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. In haar eindrapport stak ook een handgeschreven nota van de inkomsten van De Gucht, zijn echtgenote en hun zoon. Die inkomstengegevens had Guy G. ontfutseld bij de sociale inspecteur. Guy G. had de nota aan de detective gegeven, die het stuk op haar beurt bij haar eindrapport gevoegd had. Dedecker had die inkomstengegevens niet gevraagd bij zijn opdracht aan de privédetective. De hele affaire betekende het einde van de politieke carrière van Dedecker, die eigenlijk voluit voor de vrijspraak ging.

Dedecker op zijn beurt had tegen Guy G. en diens toenmalige vriendin, Liesbeth S., klacht ingediend wegens laster en eerroof omdat hij hen van een perslek verdacht, maar in deze procedure besliste de Hasseltse rechtbank dat de strafvordering door verjaring vervallen is. Zo draait Dedecker zelf op voor de kosten van deze procedure, een bedrag van 1.169 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen