Laptop van vermoedelijk kopstuk van terreurcel Verviers in beslag genomen

© Photo News

De speurders van de federale gerechtelijke politie die het onderzoek voeren naar de terreurcel van Verviers, hebben de hand kunnen leggen op een laptop die waarschijnlijk gebruikt werd door Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke kopstuk van de terreurcel. Dat heeft Belga uit verschillende welingelichte bronnen vernomen. Intussen is er ook meer duidelijkheid over de rol van enkele andere verdachten in het dossier. Vijf van hen zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

De laptop waar het om gaat, werd in beslag genomen tijdens huiszoekingen in de Griekse hoofdstad Athene. Toen de cel van Verviers op 15 januari 2015 werd opgerold, verbleef Abaaoud in die stad. Hij kon echter naar Syrië vluchten alvorens hij werd opgepakt.

Op 17 januari werd in Athene wel de Algerijn Omar D. opgepakt, omdat hij in het bezit was van een gsm-toestel waarmee Abaaoud contact zou gehad hebben met leden van de terreurcel in België. D. had steeds volgehouden dat hij nooit contact had gehad met Abaaoud of met andere betrokkenen in het dossier, en dat hij het toestel gekocht had zonder simkaart en het had willen verkopen.

Laptop

Dat verhaal komt nu op losse schroeven te staan, want in het onderzoek is zo goed als vast komen te staan dat Abdelhamid Abaaoud geruime tijd bij Omar D. heeft verbleven. Het is ook in D.'s flat in Athene dat de bewuste laptop is aangetroffen.

Of Abdelhamid Abaaoud de laptop ook effectief gebruikt heeft, moet nog blijken maar de kans is alvast niet onbestaande. In het dossier zit immers een foto van Abaaoud die voor een laptop zit waarvan één van de hoeken beschadigd is. De laptop die in beslag genomen is, vertoont een gelijkaardige beschadiging, aan dezelfde hoek.

Verdachten

Intussen is er ook meer duidelijkheid over de rol van enkele andere verdachten in het dossier. Zo is aan het licht gekomen dat Karim A., die op 30 maart was aangehouden maar kort nadien al werd vrijgelaten, wel degelijk contacten onderhield met leden van de terreurcel.

A. was vrijgelaten omdat tijdens een confrontatie met Marouane El Bali, de man die bij de inval in Verviers werd ingerekend, die laatste had toegegeven dat hij het facebook-profiel van Karim A. had gebruikt. Na A.'s vrijlating bleek echter dat de man twee facebookprofielen had en dat hij via het tweede wel degelijk in contact stond met leden van de terreurcel.

Ook over het doen en laten van Souhaib El Abdi hebben de speurders meer kunnen achterhalen. De man was op 15 januari in allerijl met zijn broer Ismaïl naar Frankrijk gevlucht. Het tweetal werd echter dezelfde nacht nog opgepakt in Modane, vlakbij de Italiaanse grens en vervolgens aan België uitgeleverd.

Souhaib verklaarde dat hij zich bezighield met handel in valse identiteitsdocumenten en daarom gevlucht was. Inmiddels is echter aan het licht gekomen dat de man in het najaar van 2014 tweemaal naar de Turkse kuststad Adana is gereisd, éénmaal voor een periode van twee weken en éénmaal gedurende een weekend. Vermoed wordt dat hij daar in contact is geweest met leden van ISIS.

Aanhoudingen

Souhaib El Abdi’s aanhouding werd een tweetal weken geleden verlengd door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Zijn broer Ismaïl is donderdag voor de Brusselse raadkamer verschenen, samen met Marouane El Bali, Omar D. en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni. Alle vier hebben ze hun aanhouding verlengd gezien.

Het federaal parket geeft geen enkele commentaar over de inhoud van het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen