Vandeput: 'Extra investeringen nodig voor uitbreiding militaire missie in Syrië'

© belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat een militair ingrijpen in Syrië overwogen moet worden, om de vluchtelingencrisis bij de wortel aan te pakken. Minister van Defensie Stevan Vandeput (N-VA) staat open voor dat idee, maar benadrukt dat er dan bijkomende investeringen nodig zijn.

dgs

'Er is een regime in Syrië en in een stuk van Irak waar de hele internationale gemeenschap, wat mij betreft, veel te passief en veel te laks naartoe kijkt', zo stelde de CD&V-partijvoorzitter donderdagavond in het VRT-programma 'Terzake'. Beke verwees daarbij naar de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). 'Militair ingrijpen moet daar overwogen worden. Er moet natuurlijk binnen VN-context bekeken worden welk mandaat daarvoor gegeven kan worden.'

'Op dit ogenblik is men daar door slechte ervaringen in Irak en in Afghanistan zeer terughoudend in. Maar zolang men de grond van de zaak niet aanpakt, zullen we dit soort beelden blijven zien', aldus Beke, die verwees naar de foto's van het Syrische kindje dat dood aanspoelde op een Turks strand.

Investeren

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) staat open voor het idee om de Belgische bijdrage in de internationale militaire actie tegen IS uit te breiden. 'We zouden bijkomend moeten investeren om dat mogelijk te maken', verwijst hij in het Radio1-programma De ochtend evenwel naar de besparingen waartoe zijn departement recent werd gedwongen.

Vandeput benadrukt dat de bijdrage proportioneel moet zijn 'in verhouding tot wat we kunnen', en de minister wijst erop dat ons land al waardevolle bijdragen geleverd heeft. 'Zo zijn we vandaag mensen aan het opleiden in Bagdad. En in het najaar zullen we een fregat inzetten in de strijd tegen de mensensmokkel.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen