Direct naar artikelinhoud

Van Poppel wint twaalfde etappe Ronde van Spanje

Danny van Poppel heeft donderdag de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 22-jarige Nederlandse coureur van Trek was in de rit over 173 kilometer van Andorra naar Lleida de snelste in de massasprint. Het is al de derde Nederlandse ritzege in deze Vuelta, na eerder etappeoverwinningen van Bert-Jan Lindeman en Tom Dumoulin.

Danny van Poppel.Beeld belga

Lindeman, winnaar van de zevende etappe, zat opnieuw in de ontsnapping van de dag. Hij kwam dichtbij een tweede ritzege, maar werd met zijn medevluchters vlak voor de meet teruggepakt. In de sprint was Van Poppel de snelste, net voor de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Belg Tosh van der Sande.

Even leek het erop dat de zoon van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel geen rol van betekenis zou kunnen spelen in de spurt. De 22-jarige renner had op twaalf kilometer van de meet een mechanisch defect aan zijn fiets, waardoor hij enige tijd achter het peloton reed. Zijn ploeggenoten slaagden erin om Van Poppel weer tijdig voorin te krijgen.

'Mijn band liep langzaam leeg, we hebben snel gewisseld. Ik kon goed terugkomen dankzij mijn teamgenoten, die geweldig werk deden', zei Van Poppel na afloop. 'In deze Vuelta zijn niet zo veel kansen voor sprinters. Dus als je de kans krijgt, moet je die pakken.'

Het peloton passeert Escaldes, Andorra.Beeld epa

Goed hersteld

Van Poppel bleek goed hersteld van de loodzware koninginnenrit een dag eerder door Andorra, met onderweg zes zware beklimmingen. 'Ik reed de Tour de France toen ik negentien jaar was, daarin heb ik echt geleden. Maar die etappe van woensdag kwam in de buurt', erkende de sprinter.

Kopman Frank Schleck noemde het succes van Van Poppel 'pretty cool'. Volgens de Luxemburger was de lekke band in mentaal opzicht juist een voordeeltje voor de jonge Nederlander. 'Daardoor viel de druk weg bij Danny en was hij misschien wel sterker op het einde. Iedereen van de ploeg wachtte achterin het peloton op hem toen hij lek was gereden. Hij moest lijden om terug te komen, maar kon het werk wel afmaken. Dat is heel mooi voor iedereen. We gaan aan de cava vanavond.'

Vader
Door zijn eerste ritzege in een grote ronde treedt Van Poppel in de voetsporen van zijn illustere vader. Die won in zijn actieve loopbaan etappes in alle grote rondes. In 1987 won Van Poppel senior zelfs de groene puntentrui in de Tour.

De Italiaan Fabio Aru behoudt de leiding in het klassement. Dumoulin blijft daarin derde, op een halve minuut van de renner van Astana.

We gaan aan de cava vanavond

Uitslag
1. Danny van Poppel (NED/ Trek) 4:02:11"
2. Daryl Impey (ZAF / Orica) zt
3. Tosh Van der Sande (BEL / Lotto)
4. Nikolas Maes (BEL / Etixx - Quick-Step)
5. John Degenkolb (DUI/ Giant)
6. Jempy Druecker (LUX/ BMC Racing)
7. Tom Van Asbroeck (BEL/ LottoNL)
8. Kristian Sbaragli (ITA/ Team MTN)
9. Jose Joaquin Rojas (SPA/ Movistar)
10. Leonardo Duque (COL/ Colombia)

Algemeen klassement
1. Fabio Aru (ITA/ Astana) 47:14:30"
2. Joaquim Rodriguez (SPA/ Katusha) +27"
3. Tom Dumoulin (NED/ Giant) +30"
4. Rafal Majka (POL/ Tinkoff - Saxo) +1:28"
5. Esteban Chaves (COL / Orica) +1:29"
6. Alejandro Valverde (SPA/ Movistar) +1:52"
7. Daniel Moreno (SPA/ Katusha) +1:54"
8. Mikel Nieve (SPA/ Team Sky) +1:58"
9. Nairo Quintana (COL/ Movistar) +3:07"
10. Louis Meintjes (ZAF / Team MTN) +4:15"