Direct naar artikelinhoud

Hollande en Merkel werken aan nieuw vluchtelingenplan

Duitsland en Frankrijk gaan samen een plan maken voor de opvang en verspreiding van vluchtelingen in Europa. Dit heeft de Franse president François Hollande donderdag laten weten. De vluchtelingenstroom moet eerlijker verdeeld, vinden tal van landen die te maken hebben met een grote toestroom, waaronder Italië, Griekenland en Hongarije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in Bern.Beeld afp

Hollande heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag over het probleem gebeld. 'De Europese Unie moet doortastend handelen en overeenkomstig de waarden die Europa hooghoudt', aldus de Franse president. 'Die mannen en vrouwen en kinderen vluchten voor oorlog en vervolging en zij hebben internationale bescherming nodig', beklemtoonde Hollande.

Merkel zei op bezoek in Zwitserland dat de lidstaten verplicht moeten worden bepaalde aantallen op te nemen gezien de burgeroorlog in Syrië.

De Europese Commissie zal volgende week met nieuwe voorstellen komen voor de herverdeling van asielzoekers die aankloppen in grenslanden zoals Griekenland en Italië. Naar verwachting stelt het dagelijks bestuur van de EU voor ook Hongarije te ontlasten. Brussel wil graag 120.000 vluchtelingen extra uit deze landen over Europa verdelen volgens een verdeelsleutel, volgens meerdere mediaberichten.

Eerder dit jaar wisten de EU-lidstaten het met veel moeite eens te worden voor de verdeling van ruim 32.000 migranten over heel Europa. Vooral het door de commissie voorgestelde verplichtende karakter wierp veel tegenstand op en werd in de prullenbak gegooid.

Juncker: vier keer zoveel asielzoekers

Steeds onbeheersbaarder lijkt de migrantenstroom. Commissievoorzitter Juncker wil lidstaten met overvolle asielcentra nu snel ontlasten. Ook Nederland zal veel meer moeten gaan doen.

Verviervoudiging opvang

Donderdagmiddag werd bekend dat commissievoorzitter Juncker de EU vier keer meer vluchtelingen wil laten opvangen dan nu is afgesproken. Bovendien wil hij de spreiding van asielzoekers automatisch en verplicht maken. Dat bleek uit de plannen, in handen van de Volkskrant, die de Europese Commissie volgende week wil presenteren.

Volgens EU-president Donald Tusk moeten minstens 100 duizend vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over landen uit de Europese Unie. Van het in juni afgesproken plan voor een betere verdeling is tot nu toe weinig terecht gekomen. Het plan is vastgelopen omdat men het niet eens kan worden over hoeveel vluchtelingen elk land moet opnemen.

Tusk riep dan ook op tot meer solidariteit, zeker ten opzichte van die landen die al wel veel vluchtelingen opnemen. Op dit moment zijn er nog steeds Europese landen die nauwelijks vluchtelingen opvangen. Bovendien zullen de Europese landen dieper in de buidel moeten tasten om de vluchtelingencrisis het hoofd te kunnen bieden, zei Tusk.

Commissievoorzitter Juncker.Beeld afp

'EU maakt van zee vluchtelingengraf'

Ondertussen zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Europa van de Middellandse Zee een vluchtelingengraf maakt. 'De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt. In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar is ook onze medemenselijkheid verdronken', zei hij.  Zijn land heeft sinds 2011 al circa anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen.

Premier Ahmet Davutoglu zei dat 'de Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid'. Hij wees op de dood van Aylan, een jongetje dat woensdag samen met zijn broertje en moeder verdronk tijdens een poging een Grieks eiland te bereiken. Zijn lichaam werd gefotografeerd nadat het was aangespoeld op de Turkse kust. 'De dood van Aylan is een gevolg van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel', klaagde de Turkse premier.

'EU maakt van zee vluchtelingengraf'
Beeld epa

'Christelijke wortels'

In een opiniestuk in de Frankfurter Algemeine Zeitung schrijft de Hongaarse premier Orban dat de instroom van asielzoekers de 'christelijke wortels van Europa' bedreigt. Volgens hem moeten Europese leiders meer doen om hun grenzen te bewaken en onder controle te krijgen. Pas als dat is gelukt kan er volgens hem worden gesproken over het verdelen van vluchtelingen.

Orban klaagt dat zijn land wordt overspoeld. Hij heeft al een hek laten neerzetten langs de grens met Servië om de stroom in te dammen. Hij zei donderdag ook langs de Kroatische grens een hek te bouwen als de migranten straks daarvandaan komen.

In Hongarije zijn wetten in de maak die strengere grensbewaking mogelijk moeten maken. De wetten zouden nog deze week door het parlement moeten worden geloodst, aldus politicus Gergely Gulyas van de regerende Fidesz-partij. Volgens hem kunnen deze wetten het migratieprobleem oplossen en zou het aantal mensen dat illegaal de grens oversteekt 'zelfs gereduceerd kunnen worden tot nul'.

Polen heeft donderdag bij monde van premier Ewa Kopacz laten weten het zich niet te kunnen veroorloven economische migranten binnen te laten. Het land verzet zich tegen een automatische en verplichte spreiding van migranten, maar wil spreiding op vrijwillige basis bespreekbaar maken, aldus Kopacz.

Eerder liet Slowakije al weten alleen christelijke vluchtelingen op te willen vangen. Moslims zijn er niet welkom omdat ze 'zich toch niet thuis zouden voelen'.

De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld reuters
Het treinstation in Boedapest.Beeld epa