Direct naar artikelinhoud

Maanstenen verkruimelen op aarde

De maan voelt zich niet thuis op aarde, zo blijkt. De maanstenen die Amerikaanse astronauten tijdens Apollomissies in de jaren zestig en zeventig hebben meegenomen naar hun thuisplaneet, blijken hier te verkruimelen. Twintig steenmonsters die in laboratoria bewaard worden, zijn in omvang meer dan gehalveerd, aldus recent onderzoek.

De rechtervoet van Neil Armstrong, de eerste mens op de maan.Beeld anp

Ruim 80 procent van de 382 kilogram stenen die astronauten hebben meegenomen van de maan, is veilig opgeslagen in NASA's lunar sample building  in Houston. De overige monsters zijn verspreid over diverse laboratoria en onderwijsinstellingen wereldwijd. Het lijkt er nu op dat dit 4,5 miljard jaar oude maanpuin langzaam vergaat tot stof, zegt onderzoekster Bonnie Cooper van de universiteit van het Zuid-Koreaanse Hanyang tegen Space.com.

De meest waarschijnlijke oorzaak van de afbrokkeling is waterdamp, denken de wetenschappers die hun bevindingen hebben gepubliceerd in Nature Geoscience. Vermoedelijk is alle maanmateriaal op aarde besmet geraakt, aldus de onderzoekers. Volgens Cooper is de enige manier om de stenen zuiver te houden door ze te bewaren in compartimenten buiten het internationale ruimtestation ISS.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie