Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: Turkije veroordeelt Europees migratiebeleid - ook harde kritiek uit Oostenrijk

Het aangespoelde lijkje van de driejarige Syrische jongen op het Turkse strand in Bodrum lijkt te werken als een wake-up call voor het Europese migratiebeleid. Frankrijk en Duitsland willen een verplichte verdeling van vluchtelingen, Oost-Europese politici denken hier heel anders over. Hongarije worstelt met de duizenden vluchtelingen die bivakkeren op het treinstation in Boedapest en door willen reizen naar eindbestemming Duitsland. Tegelijkertijd ontstaan in veel Europese landen burgerinitiatieven om vluchtelingen in nood te helpen. Via dit liveblog houden we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

tot morgen!

Bedankt voor het volgen. We sluiten het liveblog nu af. Vanaf morgenvroeg zijn we weer terug om de ontwikkelingen te volgen. Heb je vragen over de vluchtelingencrisis? Stel ze via mail, via Facebook of via Twitter. In de loop van de middag geven NRC-redacteuren antwoord.

nrc.next

En daar is ook de voorpagina van nrc.next van morgen. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

voorpagina's

Sommige journalisten tikken nog tegen de klok om de deadline te halen - zoals ook die van nrc.next - maar enkele kranten zijn al naar de drukker. Op Twitter circuleren de eerste voorpagina's van morgen. Een selectie.

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Friday's Independent front page: Got the message, Prime Minister? #tomorrowspaperstoday #bbcpapers #refugeeswelcome http://t.co/09PI3nJSgB

Twitter avatar ScotNational The National Tomorrow's front page: We must do more http://t.co/IeCu8LUxFh

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Friday's Telegraph front page: Britain to take more refugees #tomorrowspaperstoday #bbcpapers http://t.co/vqS2hYSPbg

Twitter avatar swindon81 Jon Swindon Tomorrows front page absolutely bang on from @M_Star_Online #CameronMustAct http://t.co/RYituUbsFa

Twitter avatar FT Financial Times Just published: front page of the Financial Times US edition for Friday September 4 http://t.co/U8LgAReZmg

kritiek op canadese regering

De Canadese regering ligt onder vuur wegens het verhaal van de 3-jarige jongen uit Syrië wiens lichaam aanspoelde op een Turks strand. Zijn familie was van plan naar Canada te emigreren. Volgens het Canadese ministerie van Immigratie heeft de familie nooit een asielverzoek ingediend, meldt persbureau Reuters.

De leider van de Nieuwe Democratische Partij Thomas Mulcair zei dat een van zijn parlementsleden heeft geprobeerd de familie te helpen. "Het is gewoon ondraaglijk dat we niets doen. Canada is verplicht te handelen." Leider van de Liberale Partij Justin Trudeau zei dat Canada onmiddellijk 25.000 Syrische vluchtelingen asiel moet verlenen. Minister van Immigratie Chris Alexander legde zijn verkiezingscampagne stil en keerde terug naar hoofdstad Ottawa om zich te concentreren op de vluchtelingencrisis.

Eerder zei Canada dat het 23.000 Iraakse en 11.300 Syrische vluchtelingen asiel wil verlenen, maar tot nu toe staat het aantal Syriërs nog op 2.300.

Mogelijke tv-actie voor vluchtelingen

De NPO overweegt om een tv-actie te houden op televisie en radio om geld op te halen voor vluchtelingen. "De schrijnende beelden van vluchtende mensen vragen om actie”, aldus bestuurslid Shula Rijxman van de NPO.

Vanochtend plaatsten bekende presentatoren, actrices, zangers, sporters en bestuurders een paginagrote advertentie in De Telegraaf met de vraag: Wat kunnen we doen?

Twitter avatar Oostveenm Margriet Oostveen Advertentie in De Telegraaf vandaag. http://t.co/WsJR234LIW

In de advertentie riepen de BN'ers op ons niet neer te leggen bij passiviteit.

"Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan."

Cordaid Mensen in Nood laat weten dat in de afgelopen twee weken ongeveer 300.000 euro is opgehaald voor hulp aan vluchtelingen in Griekenland en Servië. De organisatie noemt dat "een ongekend hoog bedrag in zo'n korte tijd en het dubbele van wat we normaal gesproken ontvangen na een verzoek om hulp bij de achterban.”

Telefoon roodgloeiend bij COA

Honderden Nederlanders willen dolgraag vluchtelingen helpen. De telefoon stond roodgloeiend bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op sommige momenten stonden er meer dan zestig mensen in de wachtrij. Een woordvoerder laat aan het ANP weten dat mensen het beste het contactformulier op de website in kunnen vullen.

"De wachttijd is te lang en het zou zonde zijn als ideeën van mensen blijven liggen of niet worden gehoord”

Eerder vandaag liet de instelling nog weten dat de website overbelast was.

Twitter avatar COAnl COA Website enige tijd overbelast, nu weer in de lucht.

Nog 500 vluchtelingen in Hongaarse trein

Ongeveer 500 vluchtelingen zitten nog steeds in de trein die door de Hongaarse politie is gestopt bij het station Biscke, ten westen van hoofdstad Boedapest. De BBC meldt dat de vluchtelingen weigeren om de trein te verlaten. Verslaggever Gavin Hewitt was aan boord van de trein, hij vertelt wat er vandaag precies is gebeurd:

"Er was politie in de trein. We reden tot Biscke en toen kwam meer politie de trein binnen. Ook het perron stond vol met politie. Het plan was om de vluchtelingen naar een centrum te brengen waar ze zouden worden geïdentificeerd. Sommige mensen verlieten de eerste wagen, maar bijna onmiddellijk ontstond er weerstand. Veel mensen bonsden op de ramen - een aantal schreeuwde "Duitsland! Duitsland!' De politie zette toen traangas in".

De vluchtelingen die zich niet wilden laten controleren op hun persoonsbewijzen zouden worden teruggebracht naar het land van waaruit ze Hongarije zijn binnengekomen, maar dat is tot dusver niet gebeurd. Op het treinstation in Biscke houdt de Hongaarse politie journalisten op afstand van de vluchtelingen, het gebied is uitgeroepen tot 'operatie zone'.

Video uit Hongarije: een dag vol chaos

VS: Europa moet migrantenprobleem zelf oplossen

Tijdens een persbijeenkomst liet de woordvoerder van het Witte Huis weten dat Europa de problemen rond de grote stroom vluchtelingen zelf moet oplossen. De regering van president Barack Obama wil de EU graag met advies bijstaan, maar de VS zal geen extra vluchtelingen opnemen. "Europa heeft de capaciteit om zelf het probleem het hoofd te bieden", aldus woordvoerder Josh Earnest. Het Witte Huis verwelkomt het plan van de Europese ministers om op 14 september bijeen te komen om een oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis.

Ook harde kritiek uit Oostenrijk op EU-migratiebeleid

Niet alleen Turkije, ook EU-land Oostenrijk heeft harde kritiek op het falende migratiebeleid van de Europese Unie. Tegen persbureau Reuters hekelt de Oostenrijkse minister Sebastian Kurz de besluitloosheid van Europese politici.

"Het is onbegrijpelijk dat tijdens de financiële crisis er altijd wel een mogelijkheid was om elkaar te ontmoeten om een gemeenschappelijke oplossing te vinden. Maar met deze vluchtelingencrisis gebeurt al in de afgelopen weken en maanden helemaal niks."

De uitdaging voor Europa is volgens Kurz niet alleen het hoge aantal vluchtelingen maar ook dat het Dublinsysteem niet werkt. Hierbij verwijst naar het Europese asielsysteem waarbij vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen. Al eerder liet PvdA-leider Diederik Samson in een interview met NRC weten dat de Europese Dublin-afspraak overboord moet.

Wilders fel tegenstander van asielzoekerscentrum in Zeewolde

PVV-leider Geert Wilders heeft tijdens een raadsvergadering in Zeewolde zich uitgesproken tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dat meldt ANP. Wilders was daar een van de sprekers. Hij noemt het 'gekkenwerk' dat er een azc komt in een dorp van 22.000 inwoners. De 'steenrijke Arabische landen' moeten volgens hem maar opvang bieden, niet Nederland.

"Wat nodig is is lef, van bestuurders die nee durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: azc nee. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven."

Wilders verwees naar een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is. "Waarom houdt Zeewolde geen referendum, de meest pure vorm van democratie?", vroeg Wilders zich af. Hij wees er verder op dat de Flevolandse plaats al een ‘Polenhotel’ heeft met zeshonderd arbeidsmigranten. Vluchtelingen moeten volgens hem in de regio worden opgevangen. Volgens Wilders is Turkije een veilig land, de honderdduizenden vluchtelingen moeten niet deze kant opkomen, aldus de PVV-leider.

"De beelden van verdronken mensen en kinderen gaan ook mij door merg en been, dat is iets verschrikkelijks. Maar dat komt door opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, die zeggen: kom maar hier naartoe. Dat is een onverantwoord risico. Als je duidelijk bent en de grenzen sluit, komen mensen deze kant niet meer op. Dan hebben de mensensmokkelaars geen werk meer en zullen ze failliet gaan. En hoeven er geen mensen meer te verdrinken."

Wilders is van plan zoveel mogelijk inspraakavonden te zullen gaan bezoeken van gemeenten waar een azc wordt gepland. Door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is Zeewolde gevraagd een azc in te richten voor 900 mensen, met op termijn een uitloop naar 1500. Burgemeester en wethouders willen onder bepaalde voorwaarden in stemmen met het verzoek. Ze willen een maximum van 900 asielzoekers. Het debat waar Wilders bij aanwezig was is bedoeld om een advies daarover te krijgen van de gemeenteraad. Volgende week valt het definitieve besluit.

Ondertussen in Nederland: wake voor vluchtelingen op de Dam

Honderden mensen hebben aangegeven om morgenavond om acht uur op de Amsterdamse Dam een wake te gaan houden voor de slachtoffers van Fort Europa. Deze wake wordt ondersteund door onder meer Internationale Socialisten, het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en de lokale afdelingen van de SP en GroenLinks.

Op de facebookpagina geven de organisatoren aan:

"Meer dan 2500 vluchtelingen zijn dit jaar al omgekomen aan de grenzen van Fort Europa, de afgelopen week alleen al meer dan 400. Mensen die vluchten voor oorlog en armoede worden door Europese regeringen gedwongen hun leven in de waagschaal te stellen voor de overtocht. Om vluchtelingen buiten te houden wordt er in Hongarije nu zelfs een hek van 175 kilometer geplaatst. Eenmaal in Europa worden vluchtelingen geconfronteerd met racisme en geweld. Zo werden vorige week werden in Duitsland twee opvangcentra in brand gezet door nazi’s."

Hij verloor zijn beide kinderen en vrouw

Abdullah Kurdi verloor niet alleen zijn driejarige zoontje Aydin, die werd gefotografeerd op het strand in Bodrum, maar ook zijn vijfjarige zoontje Galip en zijn vrouw Rehan. Turkije heeft beloofd om hem te helpen bij het begraven van zijn familie op zijn geboortegrond in de Syrisch-Koerdische stad Kobani.

Foto AP/ Mehmet Can

Foto AP/ Mehmet Can

Foto AP/ Emrah Gurel

Foto AP/ Emrah Gurel

Foto Reuters/ Murad Sezer

Foto Reuters/ Murad Sezer

Het verhaal achter de foto van het Syrische jongetje

De Turkse fotograaf Nilüfer Demir was op 2 september om zes uur ochtends in de kustplaats Bodrum Akyarlar. Daar spoelde lichamen aan van verdronken Syrische vluchtelingen.

"Op het moment dat ik de drie-jarige Aylan Kurdi zag, was ik versteend"

In de Turkse krant Hurriyet Daily News doet de fotografe van Dogan News haar verhaal. Ze had geen andere optie om die bewuste foto te maken. Ze beschrijft hoe ze de Syrische kleuter zag liggen. Zijn gezicht in het zand, in zijn rode t-shirt en blauwe broek tot z'n middel. "Het enige wat ik kon doen was om zijn verhaal te vertellen". Zijn twee jaar oudere broertje Gallip lag 100 meter verder in het zand. Beide kinderen hadden geen enkele bescherming, geen zwemvest, niks.

Samen met haar collega's fotografeert Demir al vijftien jaar de illegale oversteek die vluchtelingen maken van Bodrum naar het Griekse eiland Kos. De afstand is een kleine 6,5 kilometer. In de afgelopen twee, drie maanden is het aantal vluchtelingen die Griekenland proberen te bereiken enorm toegenomen, zo vertelt Demir.

"Pijn en verdriet...Ik ben sinds 2003 getuige geweest van vele migratiedoden in deze regio en heb hun dood, hun drama gefotografeerd. Ik hoop dat vanaf nu er iets gaat veranderen"

Harde Turkse kritiek op migratiebeleid EU

Met zeer felle bewoordingen veroordelen Turkse bewindvoerders het Europese migratiebeleid. Volgens president Recep Tayyip Erdogan maakt Europa van de Middellandse Zee een vluchtlingengraf.

"De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt. In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar is ook onze medemenselijkheid verdronken”

Premier Ahmet Davutoglu vindt dat Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis "geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid”. Hierbij verwees hij naar de dood van de driejarige Syrische kleuter Aylan.

"De dood van Aylan is een gevolg van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel”.

Turkije vangt volgens cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de meeste Syrische vluchtelingen op. Het zijn bijna twee miljoen officieel geregistreerde vluchtelingen, waarschijnlijk leven er nog veel meer illegale vluchtelingen in het land. De gehele Europese Unie heeft nog geen vierhonderdduizend aanvragen binnen van vluchtelingen uit Syrië.

Vader van verdronken Syrische kleuter doet zijn verhaal

De crisis in één beeld gevangen. Het beeld van de Syrische kleuter die verdronk en aanspoelde op het strand in het Turkse Bodrum is in vele opzichten symbolisch. Zoals NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schreef in een bijdrage over de redenen waarom de site en de krant besloot om deze foto te publiceren:

"In de foto van het jongetje en de hulpeloze hulpverlener lees je het hele verhaal van het vluchtelingendrama. Het is de foto van het ‘napalmmeisje’ van de oorlog van Vietnam. Het ene beeld dat het leed en de crisis samenvat"

Ondertussen is de naam van deze Syrische jongen bekend. Het gaat om de driejarige Aylan uit de Syrisch-Koerdische stad Kobani. Hij heeft in zijn jonge leven alleen maar oorlog gekend. Samen met zijn ouders en twee jaar ouder broertje Galip vluchten ze naar Turkije, maar ook daar waren ze niet veilig.

De familie probeerde op legale manier Canada te bereiken waar een familielid woont, deze asielvraag werd afgewezen. Ze zagen geen andere optie om via een boot het Griekse eiland Kos te bereiken. De BBC sprak met de intens verdrietige vader Abdullah Kurdi die vertelt over het dramatische moment op zee.

"We waren vier minuten op zee en de kapitein zag dat de golven hoog waren en hij stuurde de boot de andere kant op. We werden meteen geraakt. De kapitein raakte in paniek, dook meteen in zee en vluchtte. Ik nam het roer over en begon te sturen, maar de golven waren zo hoog dat de boot omsloeg.Ik probeerde mijn kinderen en mijn vrouw te pakken, maar er was geen hoop. Eén voor één gingen ze dood. Ik nam mijn vrouw en mijn kinderen in mijn armen en ik realiseerde me dat ze alle drie dood waren."

Naast Aylan, Galip en hun moeder Rehan zijn ook nog acht andere Syriërs omgekomen. Het Turkse agentschap Dogan News meldt dat de Turkse politie vier verdachten heeft opgepakt die betrokken zijn bij dit tragische ongeval. Het zijn Syrische mannen tussen de 31 en 40 jaar oud.

Hongarije overweegt ook hek bij Kroatische grens

De Hongaarse premier Viktor Orban overweegt om ook een hek te bouwen bij de Kroatische grens wanneer vluchtelingen via die route zijn land willen binnenkomen. Dat meldt Reuters.

Hongarije is al bezig met de bouw van een 175 kilometer hek van vier meter hoog langs de Servische grens. Nieuwsuur-verslaggever Tom Kleijn nam twee weken geleden een kijkje en maakte deze reportage.

Kindertekeningen vanuit het treinstation in Boedapest

Journalisten van de Wall Street Journal hebben kindertekeningen verzameld vanuit het treinstation in Boedapest. De achtjarige Mitra tekent hoe gelukkig ze was in Afghanistan, zijn tienjarige landgenoot Hadi vraagt via zijn tekening om hulp. Twee mensen "huilen omdat ze niks hebben en nu in Hongarije zitten", zo laat hij weten aan de journalist. Naast vele kinderen uit Afghanistan zijn er ook talloze jonge Syrische kinderen, zoals de negenjarige Walid die helikopters, tanks en dode mensen op papier zet. Het zijn de herinneringen van de oorlog in Syrië.

Twitter avatar gerardtbaker Gerard Baker Migrant children's drawings from Budapest's Keleti train station. Story by @margitfeher : http://t.co/QiRoO9UJHn http://t.co/xcXr6nmAJH

Interactieve fotoreportage vanuit een overvolle vluchtelingenboot

De massale toestroom van vluchtelingen naar het Europa wordt ook nauwlettend gevolgd door Amerikaanse journalisten. Het New York Times Magazine maakte een indrukwekkende interactieve fotoreportage over 733 migranten uit Oost-Afrika die via Libië de oversteek wilden maken naar Italië. Niet alleen het dek van de boten zitten vol met migranten, ook in het luik zijn vele van hen weggestopt. Hoe meer vluchtelingen op een boot, hoe hoger de verdiensten van de mensensmokkelaars.

Twitter avatar NYTmag NYT Magazine inside the operation to rescue 733 migrants adrift on the Mediterranean http://t.co/MFmRaNgAOO http://t.co/I7MbOAQcaE

Polen wil vluchtelingen helpen, maar geen quota

De Poolse premier Ewa Kopacz wil dat de Europese Unie alle vluchtelingen helpt, maar is tegenstander van een automatische toewijzing van een aantal vluchtelingen. Ook andere Oost-Europese politici zijn tegen een verplicht quota. Eerder op de dag liet de Franse president Hollande nog weten dat hij samen met de Duitse bondskanselier Merkel afspraken had gemaakt om de vluchtelingen eerlijk te verdelen over alle 28 lidstaten.

Op 14 september is er een vergadering van de Europese Raad waar alle premiers samen komen om te praten over dit voorstel.

Video over vluchtelingen in Boedapest

In deze video van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is de wanhoop van de duizenden veelal Syrische vluchtelingen duidelijk zichtbaar.

Geen internationale treinen langs Boedapest

Alle internationale treinen uit Tsjechië, Slowakije en Polen rijden niet langs Boedapest vanwege de grote hoeveelheid migranten op het Keliti treinstation, zo meldt persbureau AP. De treinen zullen nu via de Hongaarse grensstad Szob rijden, zo melden de Tsjechische en Poolse spoorwegen.

Ongeveer drieduizend vluchtelingen bivakkeren al een paar dagen lang bij het Keleti station in Boedapest. Ondanks de hulp van vele vrijwilligers die water, voedsel en medicijnen verspreiden zijn de omstandigheden ronduit smerig.

Cartoonisten over de vluchtelingencrisis

Het aangespoelde Syrische jongetje en de onmacht van Europese politici om iets te doen aan de vluchtelingencrisis. Het is een dankbaar onderwerp voor cartoonisten. NRC zette de meest indrukwekkende spotprenten op een rij.

Chaos blijft groot op treinstation in Boedapest

Op het Keleti treinstation in de Hongaarse hoofdstad Boedapest blijft de chaos groot. Duizenden vluchtelingen wachten op treinen die ze verder moeten brengen naar Oostenrijk en Duitsland, maar deze komen niet. In het Hongaars en Engels staat op borden aangeven dat er geen treinen rijden "vanwege veiligheidsredenen tot nadere order".

Eerder vanmiddag schreven we hoe de Hongaarse politie migranten zonder geldige reisdocumenten uit een trein sleurden en naar een kamp voerde. Mensen die uit protest op het spoor gingen liggen, werden aangehouden.

Onder de migranten zijn vele vrouwen en kinderen, waaronder baby's. Voorzieningen lijken niet aanwezig.

Twitter avatar metanoia007 herbert mayrhofer Katastrophale Zustände an GR-MAK Grenze. 3000, Darunter viele Babies & Schwangere seit früh in praller Sonne 38* http://t.co/nUSbM7FW25

Twitter avatar metanoia007 herbert mayrhofer @florianklenk @NinaBrnada Gegen das was hier los ist, bleibt Keliti ein Sommercamp http://t.co/POJG0NLuqT

Oostenrijkse politie verwacht geen speciale vluchtelingentreinen

De Oostenrijkse politie verwacht geen speciale treinen met vluchtelingen uit Hongarije. Dat meldt Reuters. Vandaag zijn 40 vluchtelingen er wel in geslaagd om met reguliere treinen af te reizen naar Oostenrijk.

Timmermans bezoekt Griekenland voor aanpak migratiecrisis

Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en de EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos van migratie hebben vandaag een bezoek gebracht aan Griekenland. Het doel is om samen met Griekse ministers een coördinatiecentrum op te zetten in de havenstad Piraeus voor de duizenden vluchtelingen die bijna dagelijks aankomen in Griekenland. Ook brengen ze een bezoek aan Europese grensbewakingsorganistatie Frontex.

Morgenochtend bezoekt Timmermans het Griekse eiland Kos waar hij een persconferentie geeft. Op zijn facebookaccount geeft de Eurocommissaris aan dat Europa snel moeten komen met een oplossing voor de duizenden vluchtelingen die in een 'schrijnende situatie' verkeren.

"We moeten nu snel meters maken met de zogenaamde "hotspots" die de Griekse autoriteiten moeten bijstaan met het snel registreren van vluchtelingen en migranten, zodat er ook veel sneller over hun status en hun toekomst kan worden beslist. Wij staan klaar om landen als Griekenland, Italië, Hongarije en andere die te maken krijgen met noodsituaties bij te staan. Vluchtelingen verdienen opvang en ondersteuning, migranten verdienen helderheid over hun status en een snelle beslissing over hun terugkeer als ze geen recht hebben op asiel. Dit is een mondiaal vraagstuk dat een Europees antwoord vergt. Alleen kunnen landen dit niet aan, Sen kunnen we een antwoord formuleren op de schrijnende situatie waarin veel vluchtelingen verkeren."

Agressieve aanpak smokkelaars

Binnen de Europese Unie groeit het besef dat de mensenhandelaren die vluchtelingen over de Middellandse Zee smokkelen hard aangepakt moeten worden. Dat zei de verantwoordelijke eurocommissaris Federica Mogherini vandaag na een vergadering van de Europese ministers van defensie, meldt AFP. Volgens Mogherini is er “brede consensus” dat een agressievere aanpak nodig is.

Zo willen de EU-landen de marineschepen die nu al betrokken zijn bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee ook inzetten voor het opsporen en in beslag nemen van boten die mogelijk voor het smokkelen van vluchtelingen worden gebruikt. In de Libische wateren mogen die marineschepen echter niet komen – daarvoor is toestemming van de Verenigde Naties nodig.