Direct naar artikelinhoud

Eerste treinen over nieuwe spoorbrug bij Amsterdam

Dit weekend installeert ProRail een nieuwe, beweegbare spoorbrug over de Schinkel, ten zuiden van Amsterdam. Maandagochtend rijden de eerste treinen over de Schinkelbrug.

Maandagochtend rijden de eerste treinen over de Schinkelbrug.Beeld ProRail

ProRail is bezig met het verdubbelen van het spoor richting Schiphol. Daarom komt er nu een nieuwe spoorbrug over de Schinkel bij. Er liggen straks vijf beweegbare verkeersbruggen naast elkaar: twee voor de rijksweg, één voor de metro en twee voor het spoor.

De rivier de Schinkel is onderdeel van de Staande Mastroute tussen Amsterdam en Dordrecht, belangrijk voor schepen met een vaste mast die (spoor)wegen moeten kruisen. De bruggen gaan op gezette tijden open voor de scheepvaart en moeten dus beweegbaar zijn.

Geen treinen naar Schiphol
In het weekend rijden geen treinen tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk, Duivendrecht en Bijlmer-Arena. De extra reistijd bedraagt 15 tot 45 minuten. Maandag om 5.00 uur wordt het gewone treinverkeer hervat, kondigt de NS aan.

Maandagochtend rijden de eerste treinen er over de nieuwe Schinkelbrug. De nieuwe spoorbrug is vlak tegen de bestaande spoorbrug gebouwd. De totale overspanning is 148 meter.

ProRail verdubbelt tussen Schiphol en station Duivendrecht het spoor over acht kilometer. Zo moeten Schiphol en de Zuidas bereikbaar blijven. Er komen nieuwe spoorviaducten en station Amsterdam Rai krijgt een extra perron. Over een jaar moet het nieuwe spoornetwerk klaar zijn.