Luister naar

Aanbod hulp vluchtelingen overrompelt COA

Nieuws
Den Haag
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 3 september 2015 om 20:00
Aanbod hulp vluchtelingen overrompelt COA
Aanbod hulp vluchtelingen overrompelt COA anp / Bart Maat

Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) komen steeds meer aanbiedingen binnen van mensen die vluchtelingen willen helpen. ‘Onze telefoonlijn is al twee dagen overbelast.’

‘Er zijn acties op Facebook, mensen bellen om spullen en hulp aan te bieden’, zegt COA-woordvoerder Jan Willem Anholts. ‘Een voetbalclub wil een middag organiseren voor de kinderen in een asielzoekerscentrum. Dat er zo enorm veel gebeurt, is een geweldig signaal.’

Dat mensen hulp aanbieden is van alle tijden, stelt de woordvoerder. ‘Maar nu gebeurt er wel heel veel.’

Het gevolg was dat de telefoonlijn overbelast raakte – op een gegeven moment stonden er meer dan zestig mensen in de wacht. Toen het COA de oproep deed niet meer te bellen, maar een formulier op de website in te vullen, was die eveneens een tijd uit de lucht.

Volgens Anholts worden alle hulpaanbiedingen geïnventariseerd. ‘We kijken waar mensen wonen, en of er in die plaats vrijwilligers nodig zijn.’

opvang

Het COA heeft nog steeds veel behoefte aan opvangplekken voor vluchtelingen die nog maar kort in Nederland zijn. ‘In principe geldt de regel: hoe groter de locatie, hoe beter’, stelt Anholts. ‘Tegelijk moeten we nu niet kieskeurig zijn. Als organisaties alternatieven aanbieden, gaan we daar altijd mee aan de slag.’ De inzet van het COA is wel dat er op die locaties professionele opvang en begeleiding moeten zijn.

Een manier om ruimte voor nieuwe vluchtelingen te maken, is het bieden van alternatieve opvang voor de mensen die al een verblijfsvergunning gekregen hebben. Deze groep blijft nu vaak in een asielzoekerscentrum ‘hangen’, omdat er te weinig sociale huurwoningen voor ze zijn.

Deze 12.000 mensen zouden in leegstaande kerken en bij particulieren thuis opgevangen kunnen worden, opperden de Protestantse Kerk en de ChristenUnie woensdag. Daarbij bood de kerk haar leegstaande conferentiecentrum in Doorn aan als opvanglocatie. ‘We zijn met de kerk in gesprek’, zegt Anholts, die ‘wel degelijk mogelijkheden’ ziet in het voorstel.

‘Onze mensen zijn hard met alle ideeën bezig’, aldus de woordvoerder. Dat is alleen maar mooi.’

Ondertussen werken VVD en PvdA aan een compromis over het Europese vluchtelingenprobleem. Volgens bronnen gaat de coalitie akkoord met een verplichte herverdeling van asielzoekers. In de praktijk betekent dit dat Nederland mogelijk achtduizend migranten zal opnemen. Aan die bereidheid worden strenge voorwaarden verbonden, zoals reisbeperkingen binnen Europa voor de desbetreffende asielzoekers en de daadwerkelijke opname van uitgeprocedeerde asielzoekers door Afrikaanse landen. Verder moet opvang in het Midden-Oosten met steun worden aangemoedigd.

advertentie

Ruim honderd bekende Nederlanders vroegen donderdag in een paginagrote advertentie in de Telegraaf om actie voor vluchtelingen. ‘Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan’, aldus de tekst op de pagina.

Onder de advertentie staan de namen van onder anderen Linda en Johnny de Mol, Carice van Houten, Claudia de Breij, Wendy van Dijk, Pieter van den Hoogenband en Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam.

De actie is een initiatief van acteur Gable Roelofsen en advocaat Hendrik-Jan Biemond. In Hilversum voeren de gezamenlijke televisieomroepen inmiddels overleg over een hulpactie voor vluchtelingen op radio en televisie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’