Luister naar

TV Vooraf: Stoppen is stom

Nieuws
Als een topsporter wint voor Nederland juicht iedereen mee. ‘We’ hebben gewonnen. De weg naar dat doel kan eenzaam en hard zijn, laat Katja Schuurman zien in het nieuwe KRO-NCRV programma Alles voor je kind.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
donderdag 3 september 2015 om 03:00
TV Vooraf: Stoppen is stom
TV Vooraf: Stoppen is stom kro-ncrv

Schuurman volgt een jaar lang ouders van acht jonge talenten. Hoever ga je in het nastreven van een carrière in de topsport of in de muziek? De eerste aflevering gaat over de 15-jarige Janne, die al tien jaar meedraait aan de top van het Nederlandse kunstschaatsen. Kunstschaatsen is haar grootste passie en ze wil er de beste in zijn, zegt ze. Maar hoe authentiek is die wens, als je al sinds je kleutertijd in de ratrace zit?

Haar moeder, die vroeger zelf aan kunstschaatsen deed, lijkt fanatieker dan Janne zelf. Zij straalt als ze erover vertelt, Janne niet. Moeder wijt het aan de puberteit.

De vader van Janne is taxichauffeur en maakt overuren om de dure schaatstrainingen te betalen. ‘We leven veel apart’, vertelt hij. ‘Janne schaatst overdag, ik werk ’s avonds.’ Moeder brengt Janne na schooltijd met de auto naar schaatsbanen door het hele land. De benzinekosten lopen hoog op. Een uur een ijsbaan huren, kost 100 tot 160 euro. Het inhuren van een trainer komt daar nog bij. Verder heeft Janne een mental coach en doet ze aan yoga. Haar ouders willen niet eens weten hoeveel geld er naar het kunstschaatsen gaat.

Jannes trainster moedigt haar aan om alles te geven. Het is alles of niets. Dat houdt ook haar moeder haar voor. Als Janne verzucht ‘mijn benen zijn zo moe’ antwoordt moeder: ‘Zal ik de masseur even bellen?’, terwijl neerploffen op de bank waarschijnlijk ook prima had geholpen. In de zomervakantie gaat ze wekenlang alleen naar Engeland om haar sprongen te oefenen. De rest van het gezin blijft thuis. Geld voor een vakantie is er niet. Broertje Teun (10) baalt daarvan. Hij moet het ook met weinig aandacht doen. Zijn moeder komt nooit kijken bij zijn voetbal – en tenniswedstrijden. ‘Ik mis mijn zus het meest’, zegt hij.

Vader wil er soms mee stoppen, moeder niet. Maar na een gewonnen wedstrijd is het gezin euforisch en is ook vader er weer van overtuigd nog een jaar door te gaan. Janne twijfelt soms ook, maar stoppen is moeilijker dan doorgaan. ‘Stoppen is stom, dan heb ik tien jaar voor niks m’n best gedaan.’ Het gezin lijkt er weinig plezier in te hebben: ze zijn vooral druk en gestrest. Janne moet de kracht om te blijven trainen echt uit haar tenen halen. Je ziet haar niet genieten van het perfectioneren van haar sprongen. Haar doel is simpelweg zichzelf kwalificeren voor het EK, het WK en de Olympische Spelen. ‘Grote wedstrijden die worden uitgezonden op televisie’, zegt ze.

Hopelijk is het een momentopname of inderdaad de puberteit, want als je niet geniet van de weg naar de top, is het perfectionisme alleen nog gericht op waardering krijgen van anderen en laten zien dat je het kunt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jonathan Roumie speelt Jezus in The Chosen

The Chosen in de bioscoop. Nederlandse bioscoopketens zien kansen met christelijke films en series

Grote bioscopen gaan meer experimenteren met christelijke producties. Zo zijn in de week van Hemelvaart in zo’n dertig bioscopen de eerste twee afleveringen van het nieuwe seizoen van The Chosen te zien.

Met 360 tegen 58 stemde de Amerikaanse senaat in met het verbod op TikTok.

Amerikaanse senaat stemt in met wet die TikTok dwingt tot verkopen of verdwijnen

Het moederbedrijf van TikTok heeft één jaar de tijd om het socialemediaplatform TikTok te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Anders wordt de app verboden in de Verenigde Staten en mogen appstores TikTok niet meer aanbieden.

Teun van der Leer en Laura Dijkhuizen zijn te gast bij Dick en Daniël. 'We zijn niet anders naar de geloofsdoop gaan kijken, maar er is meer oog voor de breedte van de kerk.'

Dopen om lid te worden staat in tientallen baptistengemeenten ter discussie. Waarom?

Bij een klein deel van de baptistengemeenten kun je lid worden zonder te kiezen voor de geloofsdoop. Wat gebeurt er als zo’n fundamenteel uitgangspunt gaat schuiven binnen de gemeenten?

Afbeelding

Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan Eurovisie Songfestival vanwege deelname Israël

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

David Boogerd: 'Veel van onze gasten zeggen – of ze nou gelovig zijn of niet: ‘De mens is in principe inherent religieus'.’

Achter de schermen bij De Ongelooflijke Podcast: 'Geloof is nog steeds een relevant thema'

De Ongelooflijke Podcast bestaat vijf jaar. De podcast is miljoenen keren beluisterd. Wat is de succesformule van de EO-podcast over ‘geloof in een steeds ongeloviger Nederland’? ‘We voeren gesprekken waar ziel in zit.’

Buwalda: ‘Ik zal mijn vertrouwde geluid laten horen, want dat ben ik. Voor mij hoeft daar niet per se een label op geplakt te worden.’

Matthijn Buwalda in nieuw seizoen Beste Zangers: 'Een fantastisch podium voor mijn liedjes'

Het is écht geen 1 aprilgrap, benadrukt zanger Matthijn Buwalda. Hij is een van de deelnemers in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. ‘Ik hoop dat mijn liedjes op deze manier verder op reis mogen gaan.’