Luister naar

‘Voor een zeven gaat een student harder lopen’

Nieuws
Wie eerst een bachelor en daarna een master wil doen, kan maar beter goed uit de startblokken komen op de Rotterdam School of Management (RSM).
Rik Kuiper redactie vk
donderdag 3 september 2015 om 03:01
‘Voor een zeven gaat een student harder lopen’
‘Voor een zeven gaat een student harder lopen’ nd

De opleiding aan de Erasmus Universiteit laat zesjesstudenten vanaf het collegejaar 2017-2018 niet meer doorstromen naar een masteropleiding.

Rotterdam

Studenten aan de RSM moeten gemiddeld een 7 hebben gehaald voor hun bachelorvakken om tot een master te worden toegelaten. Voldoen ze daar niet aan, dan kunnen ze alleen een master doen als ze slagen voor een toelatingstest.

RSM is daarmee een van de eerste faculteiten in Nederland die de eigen bachelors geen doorstroommaster meer aanbiedt, een master die iedere bachelor kan doen zonder dat er aanvullende eisen worden gesteld.

Een logische stap, meent directeur Anne van de Graaf, die verantwoordelijk is voor de masteropleidingen bij de faculteit. ‘We willen de kwaliteit verhogen.’

U wilt alleen de excellente studenten overhouden?

‘Nou, dat valt mee. Het is geen elitair groepje van 10 procent die een 7 of meer gemiddeld scoort. Het gaat echt om een grote meerderheid. Als we kijken naar de cijfers van afgelopen jaar, dan zou 65 procent van onze afgestudeerde bachelors door mogen naar onze masters. En dat zal straks nog meer worden. We rekenen op een gedragseffect, bijvoorbeeld bij de studenten die tijdens hun bachelor veel feesten. Als dat type student weet dat hij gemiddeld een 7 of meer moet scoren, gaat hij harder lopen. Misschien komen we dan wel op 75 tot 80 procent. De rest, dat staartje, is niet goed genoeg. Daar gaan we afscheid van nemen.’

Wat is er mis met die studenten?

‘Dat zijn de zesjesstudenten: enerzijds studenten bij wie veel aandacht weglekt naar bijbaantjes of het studentenleven, anderzijds studenten die niet voldoende gemotiveerd zijn of het echt niet kunnen.’

‘Als je hen bij betere studenten zet, ontstaan er problemen. Ze kunnen het niveau niet aan. In de masterfase moet de groep minder divers worden, zowel qua ambitieniveau als qua capaciteiten.’

Is dit niet het vermaledijde ‘rendementsdenken’? U haalt straks de beste resultaten tegen de minste kosten, met al die voorbeeldige studenten.

‘Nee hoor. Goede studenten zijn juist heel veeleisend. Die willen goed bediend worden. Ik denk weleens: wat halen we ons op de hals?’

En die zesjesstudenten – waar moeten die heen?

‘Als ze niet slagen voor de toelatingstest kunnen ze hier in Rotterdam bij andere faculteiten kijken. Of ze gaan aan andere universiteiten een master volgen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden in Nederland.’

Gaan andere opleidingen straks ook niet de eisen opschroeven, zodat deze studenten uiteindelijk helemaal nergens meer heen kunnen?

‘Dat is niet waarschijnlijk. Wij trekken nu al veel studenten die elders hun ­bachelor gedaan hebben – ruim de helft. Andere faculteiten leunen meer op de eigen bachelors. Die zullen niet zo gauw zo’n maatregel introduceren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.