Luister naar

NAM moet alle huiseigenaren compenseren

Nieuws
Assen
Jurre van Berg redactie vk
donderdag 3 september 2015 om 03:00

Alle woningbezitters in het Groningse aardbevingsgebied komen per direct in aanmerking voor compensatie voor de waardedaling van hun huizen. Ook als zij geen bevingsschade hebben en in hun huis willen blijven wonen.

Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald. Op dit moment kan er pas aanspraak worden gemaakt op genoegdoening van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als een huis met verlies wordt verkocht.

De rechtszaak tegen de NAM was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Daarin zijn twaalf woningcorporaties en negenhonderd particuliere huizenbezitters verenigd. ‘Fantastisch’, reageerde de advocaat van de stichting Pieter Huitema op de uitspraak. ‘De rechter ziet in dat huiseigenaren met een probleem blijven zitten als zij pas bij verkoop gecompenseerd worden.’ Volgens de WAG zijn zo’n 100.000 woningen in het bevingsgebied bij elkaar ruim een miljard euro minder waard geworden.

De rechtbank deed woensdag een principe-uitspraak, zonder zich uit te laten over schadevergoedingen. Of er sprake is van waardedaling moet per geval worden vastgesteld in afzonderlijke procedures, net als de omvang van de compensatie. Wel acht de rechtbank het ‘aannemelijk’ dat alle woningen in het gebied in waarde zijn gedaald door de aardbevingen als gevolg van gaswinning.

‘De rechter heeft een heel duidelijke uitspraak gedaan en de NAM op een heel aantal punten in het ongelijk gesteld’, erkende Martijn Verwoerd, hoofd van de aardbevingsafdeling van het gaswinningsbedrijf. ‘We gaan de overwegingen goed bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.