© reuters

© AFP

© reuters

© AFP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vluchtelingencrisis in één dramatisch beeld: reddingswerker draagt aangespoeld kind weg

Reddingswerkers hebben woensdag het lichaam van een Syrisch kind weggedragen nadat het was aangespoeld aan de kust van de Turkse stad Bodrum. Het kind zat eerder op een vluchtelingenbootje dat onderweg naar het Griekse eiland Kos gekapseisd is.

SVG

Geen noodkreet van honderden vluchtelingen die voor de Libische kust dreigen te verdrinken, maar een klein bootje met zes vluchtelingen dat op weg van de Turkse stad Akyarlar naar het Griekse eiland Kos in moeilijkheden raakt. Het vaartuig kapseist en vier van de zes opvarenden, waaronder drie kinderen, verdrinken. De twee anderen kunnen dankzij hun reddingsvest naar de kust zwemmen.

Het Turkse persagentschap Dogan News vermoedt dat het Syrische kind, wiens lichaam levenloos aanspoelde aan de Turkse badstad Bodrum, één van de ongelukkige opvarenden was van het bootje dat in Akyarlar vertrokken is op woensdagochtend. Het persagentschap bericht dat woensdagochtend waarschijnlijk twee bootjes met minstens 11 vluchtelingen gezonken zijn terwijl ze een poging ondernamen om van Akyarlar naar Kos te varen.

Aangespoelde menselijkheid

De foto’s die werden genomen in Bodrum zijn volgens verschillende, internationale media zo choquerend ‘dat ze wel tot nadenken moeten stemmen’. The Independent kopt met: ‘Als deze waanzinnig sterke beelden van een dood Syrisch kind de Europese houding ten opzichte van migranten niet veranderen, wat dan wel?’. De Duitse media spreken dan weer van ‘ontwapenende beelden om over na te denken’.

De beelden gaan ook snel rond op allerlei sociale media. Onder de hashtag #KiyiyaVuranInsanlik (aangespoelde menselijkheid) worden ze bijvoorbeeld massaal gedeeld op Twitter, vaak met de oproep om in actie te komen. 'Dit kind overleefde oorlog in Syrië en stierf op zoek naar vrede in Europa. R.I.P.' is intussen één van de meest gedeelde tweets.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER