Voorzitter politievakbond ontkent gesjoemel

Gert Cockx© BELGA

Gert Cockx, voorzitter van politievakbond NSPV, ontkent dat hij gesjoemeld heeft met zijn kredietkaart van de vakbond.

Eline Bergmans

In een brief aan het persagentschap Belga zegt Cockx, bij monde van zijn advocaat Eric Pringuet, dat de berichtgeving daarover gebaseerd is op een anoniem schrijven, bedoeld om extra commotie en verdeeldheid te veroorzaken op de eerstvolgende raad van bestuur en om de vakbond in een kwaad daglicht te stellen.

Dinsdag belde De Standaard voor publicatie van het artikel naar Gert Cockx om duidelijkheid te krijgen over de uitgaven met zijn kredietkaart. In een telefoongesprek beweerde hij dat enkel zijn tankbeurten en in restaurants had betaald met de Mastercard van het NSPV. Op de vraag of hij 1.500 euro had uitgeven in een winkelcentrum, antwoordde hij negatief. 'Ik ben nooit gaan shoppen met mijn kredietkaart', zei Cockx toen.

Uit de documenteigenschappen van het anoniem schrijven dat circuleert onder NSPV-leden meent meester Pringuet te kunnen opmaken dat de auteur een advocaat is. 'Deze werkte vroeger voor het NSPV, maar na talrijke klachten van leden werd de samenwerking beëindigd. Dit schrijven bevat tal van onwaarheden, die niet worden bevestigd door het NSPV zelf', zegt Pringuet.

Zo zijn de beweerde aankopen van kledij via de kredietkaart volgens hem geboortegeschenken voor personeelsleden van het NSPV. De beweerde exuberante aankoop via de kredietkaart in een winkelcentrum betreft de aankoop van horloges als afscheidsgeschenk voor gepensioneerde afgevaardigden. De cashafhaling met de kredietkaart was voor de aankoop van tuinmeubelen in de zomer van 2014 voor de personeelsleden van het NSPV. Met Pasen en het eindejaar werden er met de kredietkaart tot slot attenties gekocht voor het personeel.

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen doet geen uitspraken over de zaak. 'Ik kan alleen maar zeggen dat het onderzoek naar Gert Cockx nog lopende is. De onderzoeksrechter probeert dat in alle sereniteit te doen en betreurt het dat verschillende partijen de pers erbij betrekken', zegt parketwoordvoerster Nele Poelmans.