Vandaag

Datingsites

Hoe de refosingle online datet

Je wilt een christelijke partner, maar komt hem ‘in het wild’ niet tegen. Dan bieden datingsites een helpende hand. Waar begin je?

uit of thuis

De zending: roeping of gewoon gaan?

In deze aflevering van Uit of thuis bezoekt Thirza het gezin van Willem en Christien Baarssen in hun thuisplaats Urk. Ze werken voor Wycliffe Bijbelvertalers in Papoea-Nieuw-Guinea.

Aanval Iran

Menselijke maat in het oog houden bij analyses over Israël en Iran

Bij alle analyses over het conflict tussen Israël en Iran is het zaak oog te houden voor de mens achter het nieuws.

Planetarium

Eeuwenoud planetarium voorspelt de zonsopgang nog nauwkeurig

Aan het plafond van zijn woonkamer bouwde Eise Eisinga ruim 240 jaar geleden een model van het zonnestelsel. Het werkt nog steeds. „Kijk, vanochtend kwam de zon op om 6.23 uur.”

Duurzaamheid winkels

Hoe duurzaam is iets dat duurzaam heet?

Bedrijven, waaronder Albert Heijn, doen zich soms duurzamer voor dan ze zijn.

Verkeersongevallen

Amalia van Maanen verloor haar man door een drankrijdster: „Ik wil geen wrok koesteren”

Op een zondagavond in oktober 2022 stapt Reybrand van Maanen (46) uit Barneveld op de fiets voor een tochtje. Een jonge vrouw met te veel drank op rijdt hem aan. Hij overlijdt. Zijn vrouw en schoonvader waarschuwen nu tegen drankgebruik.

Conflict Israël en Iran

Beperkt risico op escalatie na aanval Israël op Iran

De Israëlische aanval op een legerbasis in Iran lijkt vooralsnog een beperkt antwoord op het Iraanse offensief van afgelopen weekeinde.

Burgeroorlog Sudan

De ongekende schaal van chaos, honger en dood in Sudan; „mensen eten nu bomen”

Volgens de Verenigde Naties ligt na een jaar burgeroorlog in Sudan niet alleen de grootste ontheemdingscrisis ter wereld op de loer, maar ook de grootste voedselcrisis.

Kerk & religie

Synode PKN

PThU houdt vast aan eigen bachelor; synode PKN stelt kritische vragen

De raad van toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit heeft er vertrouwen in dat de eigen bacheloropleiding in Utrecht er alsnog komt. Op de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland leven hierover nog wel de nodige vragen, zo bleek vrijdag in Lunteren.

Roepingenzondag

„Bewust bidden om roeping nieuwe voorgangers”

Besteed zondag in de kerkdienst aandacht aan het thema roeping. Die oproep doet het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hoe geven voorgangers daar invulling aan?

Synode Protestantse Kerk

Nieuwe PKN-preses ds. Bouw voelt roeping

Ds. Trijnie Bouw (59), de nieuwe preses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), groeide op in een gereformeerdebondsgezin in Putten. Als synodepreses wil ze recht te doen aan de „diversiteit” van de kerk.

Convent CGK

Vrijwel alle kerkenraden naar CGK-convent

Van alle 181 christelijke gereformeerde kerkenraden komen er zaterdag 179 naar het door de CGK belegde convent in de Pniëlkerk in Veenendaal, zeggen de organisatoren. Vijf vragen over een unieke gebeurtenis.

Nederlandse Gereformeerde Kerken

Nederlandse Gereformeerde Kerken verliezen 4671 leden

Het ledental van de Nederlandse Gereformeerde Kerken kromp vorig jaar fors: met 4671.

Smijtegeltbruggetje

Hoe Harderwijk aan een Smijtegeltbruggetje komt

In Harderwijk prijkt sinds kort op twee bruggen de naam van een predikant uit de tijd van de Nadere Reformatie. Waar komen de verwijzingingen naar ds. Smijtegelt en ds. Hellenbroek ineens vandaan?

Preses PKN

Ds. Trijnie Bouw nieuwe preses PKN

Gemeentepredikant ds. Trijnie Bouw is door de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) benoemd als haar nieuwe preses. Haar termijn start op 1 juni 2024.

Quotes uit de kerk

De Nederlandse zonde: zes dagen werken en op zondag oververmoeid ter kerke gaan

Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

“Fijn dat je er bent!”

Stel je eens voor dat je een kijkje kunt nemen in Zuid-Soedan en je kunt laten inspireren door de kerk daar. Peter: “Ik mocht mijn talenten inzetten in dit land. Ik vind het mooi om te zien dat je elkaar als wereldwijde kerk tot een hand en voet kunt zijn.”

Populaire artikelen

Laatste nieuws

Partnercontent

“Fijn dat je er bent!”

Stel je eens voor dat je een kijkje kunt nemen in Zuid-Soedan en je kunt laten inspireren door de kerk daar. Peter: “Ik mocht mijn talenten inzetten in dit land. Ik vind het mooi om te zien dat je elkaar als wereldwijde kerk tot een hand en voet kunt zijn.”