© BELGA

Fernand Huts wil 500 vluchtelingen aanwerven als regering meewerkt

Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, wil naar eigen zeggen 500 erkende vluchtelingen aannemen als de federale overheid de regeling rond havenarbeid aanpast. Dat laat hij woensdag weten in een ‘open brief aan de regering en de politieke partijen’.

Het is niet de eerste keer dat Huts zijn ongenoegen laat blijken over de wet-Major, die bepaalt dat in het afgebakende havengebied enkel met erkende havenarbeiders mag worden gewerkt. Het steekt Huts dat ook voor logistieke arbeid en e-commerce in het havengebied erkende havenarbeiders moeten worden ingeschakeld.

Huts grijpt woensdag met zijn open brief de vluchtelingenproblematiek aan in zijn strijd tegen de havenarbeid en verwijst daarbij naar de volgens hem lange ervaring die zijn bedrijf heeft met de tewerkstelling en integratie van migranten (sic). ‘Als groep willen wij ook het voorbeeld geven en engageren wij ons om minimum 500 erkende vluchtelingen (migranten) tewerk te stellen in de havengebieden, mits natuurlijk het scheppen van rechtszekerheid en het duidelijk maken dat het toepassingsgebied van de wet-Major enkel havenarbeid is.’

‘Duizenden nieuwe arbeidsplaatsen’

Die rechtszekerheid hoopt Huts te vinden bij de regering: ‘Als zij rechtszekerheid schept en duidelijk maakt dat de wet-Major enkel dient voor havenarbeid - het laden en lossen van schepen - en dat de logistieke activiteiten en e-commerce mogen gebeuren onder de cao’s van kracht voor deze activiteiten in de rest van België, zoals het Paritair Comité 226, dan kunnen duizenden nieuwe arbeidsplaatsen geschapen worden in de havengebieden’, klinkt het.

Hij noemt zijn oplossing simpel, eenvoudig en transparant. Hij doet uitschijnen dat politici de keuze hebben tussen ofwel de belangen van de havenvakbonden verdedigen, ofwel voor onder meer groei, jobcreatie en de tewerkstelling van erkende vluchtelingen zorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER