Direct naar artikelinhoud

Justitie eist celstraffen voor bezit enorme partij wapens Loosdrecht

Broers Peter (51), Frank (45) en Richard T. (50) moeten van justitie acht, zes en vier jaar cel krijgen voor de enorme partij wapens die 9 december vorig jaar was gevonden in hun woning in Loosdrecht. Peter en Frank hebben volgens justitie ook in cocaïne gehandeld.

De gevonden wapensBeeld politie

Verspreid over de vrijstaande woning aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk en in een schuur lagen zeven pistolen, zeventien kalasjnikovs, twee geweren, 35 handgranaten, een stroomstootwapen, ontstekers, munitie en ongeveer vijf kilo cocaïne.

De broers, in het Gooi bekend als De Daltons, zeggen alledrie dat ze nauwelijks van de wapens wisten. Die moeten van hun twintig jaar overleden vader zijn geweest, zeggen ze. Die kampte met een oorlogstrauma (al zijn zeker vijf vuurwapens van na diens overlijden in 1994). De broers vinden dat justitie de zaak rond 'dat oud roest' opblaast, maar aanklaagster Nicole Voorhuis neemt de vondst hoog op.

Grote schade
Dat de broers wapens leverden die in Amsterdam bij liquidaties zijn gebruikt, zoals de recherche aanvankelijk vermoedde, is niet gebleken, maar met het aangetroffen oorlogsarsenaal had grote schade kunnen worden aangericht. Dat veel wapens oud zijn, maakt volgens justitie weinig uit. Overigens ziet officier van justitie Voorhuis in de mededeling van bijvoorbeeld Peter T. dat de wapens op de vliering van het pand 'oude troep van mijn vader' zijn, bewijs dat hij wel degelijk van de wapens wist. Op sommige wapens zaten vingerafdrukken of dna van verdachten. Alledrie de broers hebben een verleden met wapens.

In haar requisitoir wees Voorhuis er op dat in de liquidatiereeksen in Amsterdam en omgeving automatische wapens zijn gebruikt. De vuurwapens, granaten en drugs in de woning lagen veelal op plekken waartoe de kinderen van Frank T. toegang hadden. Peter T. staat in de Amsterdamse onderwereld bekend als wapenhandelaar en werd in 2011 tot 5,5 jaar veroordeeld voor het importeren van onder meer 310 wapens uit Spanje. Met twee van die wapens zijn later mensen doodgeschoten.

Peter T. had contact met Sjaak B., die in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage als leverancier van moordwapens is vervolgd. De gewezen professioneel American Footballspeler Frank T. had achttien jaar een vuurwapenvergunning en geeft toe ook nadien een wapen te hebben gehad om zich te kunnen beschermen - naar zijn zeggen omdat hij bedreigd werd om zijn portierswerk voor de twee clubs die hij met Peter uitbaatte.

Vrijspraak
De recherche vond de wapens nadat Peter en Frank en een medeverdachte waren aangehouden op de A9 omdat ze op 'de foodstrip' en bij een flat in Zuidoost volgens de politie een drugsdeal of drugsdiefstal leken voor te bereiden. De verdachten hadden vuurwapens bij zich, waarna hun woning aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk twee dagen lang werd onderzocht met de wapenvondst als gevolg. 

De advocaten van de hoofdverdachten zullen de rechtbank vragen om vrijspraak van de belangrijkste verdenkingen.