Direct naar artikelinhoud

Polio voor het eerst sinds 2010 weer terug in Europa

Voor de eerste keer sinds 2010 is er weer een polio-uitbraak in Europa. Twee kinderen in het zuidwesten van Oekraïne zijn verlamd als gevolg van de ziekte. Dit maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bekend. Bij hen is een gemuteerde vorm van het gevaarlijke virus vastgesteld.

Een kind krijgt een vaccin tegen polio.Beeld epa

De kinderen waren respectievelijk vier jaar en tien maanden oud toen afgelopen zomer verlammingsverschijnselen de kop opstaken en de besmetting werd geconstateerd. Ze wonen in de regio Zakarpatskaya, die grenst aan Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije.

Het gevaar van het overslaan van het virus naar andere landen is volgens de WHO niet groot.

De poliovariant die het tweetal onder de leden heeft is een mutatie van de virusstam die gebruikt wordt voor het poliovaccin. In zeldzame gevallen muteert het virus in het vaccin zich tot een nieuwe stam. De kans daarop is in Oekraïne groter dan elders, omdat de inentingsgraad er met vijftig procent erg laag ligt.

Lees meer over polio

Lees op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meer over polio en de besmettingsgevaren, de symptomen en de bestrijding van de ziekte.

Wereldwijd

In 1988 startte een wereldwijd project om polio uit te roeien. Toen raakten nog ruim 350 duizend kinderen verlamd door het virus dat het ruggenmerg en zenuwen kan aantasten. In 2014 waren dat er nog maar 359. Eerder deze maand werd een nieuwe mijlpaal bereikt.

Het 'Global Polio Eredication Initiative', dat zich bezighoudt met de bestrijding, maakte toen bekend dat Afrika voor het eerst een jaar poliovrij was. Andere jaren gooide Nigeria, waar de ziekte regelmatig opduikt, steeds roet in het eten.

Het laatste poliogeval werd op 11 augustus 2014 ontdekt in Somalië. Ook dat geval bleek terug te voeren op een uitbraak in Nigeria, het enige land in Afrika waar de ziekte nooit verdween. The New York Times sprak naar aanleiding van de bekendmaking van het Global Polio Eredication Initiative van 'een 'mijlpaal in de geschiedenis van de wereldgezondheid'.


Twitter bericht wordt geladen...