Syriëstrijder uit bedreigingen: “Ik haat België”

“Alles gaat de lucht in in België”, zei Abu Jihad Al-Baljiki eind augustus. De Syriëstrijder meent het, herhaalt hij in een interview met Knack. “Ik haat België met alles erop en eraan. Als ik terugkom, is het om het land te veroveren.”

Guy Stevens

“Alles gaat de lucht in in België. Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, winkelstraten, discotheken... Alle plaatsen waar ongelovigen zijn. Wij houden geen rekening meer met al het gepraat over onschuldige slachtoffers.” De bedreigingen die Abdellah Nouamane - Abu Jihad Al-Baljiki - eind augustus uitte tegenover ons land waren hard. Hij riep Belgische moslimjongeren ook op om in actie te komen. “Jullie zijn de slapende leeuwen die moeten ontwaken en elke ongelovige op straat afslachten.”

WhatsApp

Academicus en jihad-onderzoeker Montasser AlDe’emeh was diegene die de bedreigingen via WhatsApp ontving. Hij zei toen al dat we het beter ernstig nemen. Na enkele pogingen is hij er ook in geslaagd om Al-Baljiki, die bij Islamitische Staat (IS) aangesloten is, te interviewen.

Oorlog

“Ja”, antwoordt de Syriëstrijder meteen op de vraag of hij het serieus meent. Daarmee is de toon gezet. “Het is oorlog tussen ons en de ongelovigen. Ik roep elke moslim op om zijn geloof te beschermen en de ongelovigen te doden door ze neer te schieten, door bommen te leggen, door ze met messen neer te steken, door hun eten te vergiftigen... Ze zullen boeten voor hun aanvallen op de Islam en de moslims in Afghanistan, Irak en Mali. We zullen wraak nemen.”

Al-Baljiki zegt dat hij tijdens zijn tijd in België alles had wat hij maar wilde. “Ik heb op veel scholen in Antwerpen gezet, ik studeerde chemie, was ingeschreven bij een tafeltennisclub en voetbalde. Ik had het ver kunnen schoppen in deze wereld.”

Maar toen begon hij op zijn zestiende te praktiseren en besliste hij naar Syrië te vertrekken. “Toen gingen mijn ogen open.”

Haat

België missen doet hij niet, zegt hij. “Ik haat België met alles erop en eraan. Als ik terugkom, is het om België te veroveren. Ik haat het land, de democratie, de ongelovigen, alles. In België is er altijd stress.”

AlDe’emeh noemt hem vervolgens staatsvijand nummer één. “Wat een eer”, reageert Al-Baljiki. “De ongelovigen gaan nog wat meemaken na alles wat ze gedaan hebben.”

Het valt de interviewer ook op dat de Syriëstrijder op elke foto staat te lachen. “Omdat ik zo blij ben met mijn nieuwe leven als jihadist”, is het antwoord. “Ongelovigen afslachten en tegelijkertijd lachen is voor mij geen probleem. Ik ben overtuigd van wat ik doe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER